Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Situácia je kritická, hrozí zatváranie podnikov. Sulík radí prerušiť výrobu
Zdielať na

Situácia je kritická, hrozí zatváranie podnikov. Sulík radí prerušiť výrobu

BRATISLAVA / Slovenský priemysel je na kolenách, drastický nárast cien energií núti najväčších slovenských zamestnávateľov obmedziť či dokonca prerušiť výrobu.

Celosvetová energetická kríza tvrdo dopadá na naše najväčšie podniky, pričom pre viaceré z nich môže byť až likvidačná. Niet sa čomu čudovať - cena elektriny len za posledný rok stúpla o 200 percent, plyn je dostupný za svoj vlaňajší desaťnásobok. Viaceré firmy prerušili výrobu, ďalšie apelujú na vládu. Minister hospodárstva pre ne ponúka riešenie. "Niektoré priemyselné podniky na celú situáciu správne zareagovali - znižujú spotrebu alebo čiastočne odstavujú výrobu," povedal Richard Sulík.

Pri takomto postupe hrozí nedostatok kľúčových produktov na trhu, pričom vo vzduchu visí kvantum pracovných miest. "Uvidíme, či budú firmy schopné držať zamestnancov alebo ich pošlú domov," vyjadril sa Tibor Gregor, výkonný riaditeľ klubu 500. Jeden z najväčších chemických podnikov na Slovensku, Duslo Šaľa, bez zásahu štátu dlho nevydrží. "Ak pomoc nedostaneme, budeme musieť odstaviť továreň. Doteraz sme tak neurobili, len sme rozhodli o obmedzení výroby na technologické minimum," povedal generálny riaditeľ spoločnosti, Petr Bláha.

Záchranou slovenských firiem by mohol byť Envirofond, ktorý vydáva dotácie na projekty spojené s ochranou životného prostredia. Podniky doň prispievajú za prepravu plynu či distribúciu elektriny a návrat financií do priemyslu by mohol pomôcť oživiť výrobu v slovenských továrňach, čo podporuje aj Richard Sulík. Jedinou zábranou je neexistujúca dohoda medzi rezortmi financií a životného prostredia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy