Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kollár opäť hrozí odchodom z vlády. Reformu súdov a nemocníc nepodporí
Zdielať na

Kollár opäť hrozí odchodom z vlády. Reformu súdov a nemocníc nepodporí

BRATISLAVA / Kým koalícia ide do finále pri rokovaniach o štátnom rozpočte, Boris Kollár opäť posiela kolegom v koalícii štipľavé odkazy cez médiá. Dôvodom na vyhrážky odchodu z koalície sú pre Kollára tentokrát reforma nemocníc a súdov. Aj o týchto témach má v pondelok rokovať koaličná rada na Úrade vlády SR.

​Našich poslancov čaká v pondelok náročná debata, keďže už v stredu by mala vláda schváliť štátny rozpočet tak, aby stihli všetky lehoty na schválenie tzv. zákona roka. Vášne v koalícii vyvoláva aj debata o reforme nemocníc a tiež tzv. súdna mapa, ktorá má za úlohu prerozdelenie súdov a sudcov. A práve to rozčuľuje predsedu parlamentu a šéfa Sme rodina Borisa Kollára, ktorý aj tentoraz poslal svojim kolegom odkaz s tým, že opäť je v hre aj jeho odchod z koalície. "Našu podporu nebudú mať. Kľudne nech ma z tej vlády vyhodia. 17 poslancov hnutia Sme rodina nepodporí rušenie nemocníc, my budeme stáť za tými ľuďmi. Počul som v každom jednom okrese to isté - neberte nám to, nerušte nám to, potrebujeme to," povedal Boris Kollár, predseda Sme rodina.

"Pokiaľ nebudú len proti a nebudú to vetovať, tak jednoducho to prehlasujeme bez nich. Máme na to dostatok hlasov," vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík. "V koalícii sú strany, ktoré sú reformné, ktoré chcú ísť dopredu a chcú, aby sa Slovensko zlepšovalo a potom sú strany, ktorým sa zdá, že ich cesta vedie cez status quo, ale to nie je cesta vpred," zamyslela sa vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová. "Pevne verím, že sa dnes všetko podarí a že si všetci uvedomia, že keď chceme niečo rozdávať, tak musíme aj niečo z rozpočtu získať," povedal minister financií Igor Matovič.

Slovensko má v budúcom roku hospodáriť s deficitom verejných financií na úrovni 4,94 % HDP

Slovensko má v budúcom roku hospodáriť s deficitom verejných financií na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2022 až 2024, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií SR na stránke Hospodárskej a sociálnej rady SR. V ďalšom roku návrh rozpočtu predpokladá pokles deficitu hospodárenia verejnej správy pod 3 % HDP. V roku 2023 by sa tak mali slovenské verejné financie dostať už mimo korektívnej časti Paktu stability a rastu, pri deficite na úrovni približne 2,7 % HDP.

Celkové príjmy rozpočtu verejnej správy by v budúcom roku mali byť na úrovni 44,2 mld. eur a výdavky by mali tvoriť 49,4 mld. eur. Deficit by tak mal byť v sume 5,2 mld. eur.

Hrubý dlh Slovenska by mal kulminovať v rokoch 2021 a 2022 na úrovni 61,5 % HDP a do roku 2024 klesnúť pod 59 % HDP. „Vzhľadom na prognózovanú úroveň dlhu nad všetkými sankčnými pásmami ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti vyžaduje aktuálne platná legislatíva na rok 2024 už dosiahnutie nominálne vyrovnaného rozpočtu, čo by si pri súčasných podmienkach fiškálneho rámca vyžadovalo prijatie konsolidačných opatrení na úrovni takmer 4 mld. eur," uviedol rezort financií.

V kapitole Všeobecná pokladničná správa rezort financií na budúci rok rozpočtuje rezervu na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID–19 v sume 717 mil. eur. Ide o rezervu „v súvislosti s pretrvávajúcimi nepriaznivými vplyvmi tejto pandémie v nadväznosti na aktuálny nástup a predpokladané trvanie jej tretej vlny". Podľa zákona o rozpočtových pravidlách musí vláda návrh rozpočtu predložiť parlamentu do 15. októbra.

Výdavky v zdravotníctve v budúcom roku by mali dosiahnuť 6,38 mld. eur

Výdavky v zdravotníctve v budúcom roku by mali dosiahnuť 6,38 mld. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 411 mil. eur. Ako vyplýva z pracovného návrhu štátneho rozpočtu na roky 2022 až 2024, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií SR, v oblasti liekov rozpočet počíta s vynaložením približne 57 mil. eur za účelom zrušenia doplatkov pre vybrané skupiny obyvateľstva a na zabezpečenie inovatívnej liečby.

„Na dobeh zdravotnej starostlivosti, ktorá bola odložená pre pandémiu je na rok 2022 vyčlenených 100 mil. eur,“ dodal rezort financií. Naďalej sú v rozpočte kapitoly alokované prostriedky na úrovni 125 mil. eur, ktoré umožnia dofinancovať zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. „Zároveň sú vo výdavkoch zahrnuté aj prostriedky z plánu obnovy a odolnosti v celkovej sume 219,9 mil. eur,“ konštatoval rezort financií.

Na oblasť sociálnych vecí a politiku zamestnanosti má ísť budúci rok 13,4 miliardy eur

Celkové výdavky štátu na oblasť sociálnych vecí a podporu zamestnanosti by mali budúci rok predstavovať 13,4 mld. eur. Oproti očakávanej skutočnosti za tento rok je to menej o 1,6 miliardy eur, v porovnaní s plánovaným rozpočtom na tento rok však ide o nárast o 444 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na rok 2022, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií SR.

Výdavky Sociálnej poisťovne majú budúci rok tvoriť 9,9 miliardy eur, čo je oproti skutočnosti za tento rok viac o 262 miliónov eur. Výdavky ministerstva práce a sociálnych vecí sa majú oproti skutočnosti za tento rok znížiť o 1,87 miliardy eur na 3,45 miliardy eur.

Na tzv. sociálnu inklúziu má budúci rok zo štátneho rozpočtu smerovať 2,93 miliardy eur. Ide o výdavky na podporu rodiny, pomoc v hmotnej núdzi, kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, výdavky na sociálne služby, či trinásty dôchodok. "Rozpočtovaný objem výdavkov zohľadňuje predpokladané počty poberateľov jednotlivých dávok a príspevkov sociálnej inklúzie, ich výšku a povinnú valorizáciu vybraných dávok," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Suma vyčlenená na tieto oblasti má medziročne klesnúť o 198 miliónov eur oproti očakávanej skutočnosti za tento rok, avšak vzrásť o 137 miliónov eur oproti plánovanému rozpočtu na tento rok.

Na vyplácanie trinásteho dôchodku má budúci rok ísť 310 miliónov eur, čo je rovnaká suma ako v tomto roku. Na pomoc v hmotnej núdzi má štát budúci rok vynaložiť 149,8 mil. eur, čo je oproti očakávanej skutočnosti za tento rok viac o 16,5 milióna eur. Na podporu rodiny má v roku 2022 smerovať 1,02 miliardy eur. Oproti očakávanej skutočnosti za tento rok je to menej o 157 miliónov eur. Výdavky na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia majú budúci rok dosiahnuť 528,9 milióna eur, v porovnaní so skutočnosťou za tento rok je to viac o 47,1 milióna eur.

Na podporu sociálnych služieb plánuje ministerstvo práce budúci rok vynaložiť 190,9 milióna eur, čo je oproti tomuto roku nárast o 14,3 milióna eur. Na politiku zamestnanosti má budúci rok smerovať 274,3 mil. eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy