Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Študenti medicíny svoje meno na chodníku majú. Keď získajú titul, odchádzajú však do zahraničia
Zdielať na

Študenti medicíny svoje meno na chodníku majú. Keď získajú titul, odchádzajú však do zahraničia

BRATISLAVA / Slovensko stále trpí nedostatkom lekárov. Chýbajú ich približne tri tisícky. Medicínu u nás študujú aj zahraniční študenti, napríklad z Grécka či susedného Rakúska. Za štúdium si síce platia, no po jeho ukončení u nás zvyčajne pracovať nezostávajú.

Na zvýšenie počtu našich medikov potrebujú vraj fakulty viac peňazí. Pred lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave je absolventský chodník. A na ňom sú slovenské, ale aj zahraničné mená.

V našich zdravotníckych zariadeniach však nepracujú, prečo?


"Ešte netuším, kde budem pracovať, ale asi sa vrátim do Grécka, odkiaľ pochádzam," povedal jeden zo študentov medicíny na Univerzite Komenského. 
"Ja bývam v Rakúsku , v Bratislave iba študujem," vyjadril sa ďalší študent pochádzajúci zo zahraničia, ktorý študuje v hlavnom meste. 

Dekana Lekárskej fakulty v Bratislave súčasný stav neteší, takmer žiadny zahraničný študent po ukončení štúdia nezostáva pracovať v našich nemocniciach, pretože ich vyučovací jazyk počas celého štúdia je angličtina. Hovoriť po slovensky nevedia.


"Naše príjmy zo štátneho rozpočtu nám stačia na pokrytie polovice personálnych nákladov. Ak by sme nemali príjmy za anglickú výučbu od samoplatcov, tak by sme nemohli učiť ani len slovenských poslucháčov a fakulta by skrachovala" priblížil problém dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Juraj Šteňo.

Vláda Petra Pellegriniho dva roky po sebe navýšila rozpočty lekárskym fakultám v Bratislave, v Martine aj v Košiciach. Školy počty slovenských študentov vtedy navýšili.

"My sme dostali dotácie na navýšenie počtu študentov dvakrát. V rokoch 2018 a 2019 sme prijali o 40 študentov navyše. V akademickom roku 2020 a 2021 sme prijali o 100 navyše," potvrdil dekan. "Ak budú naše odôvodnené a skutočné náklady hradené zo štátneho rozpočtu, tak my podstatne znížime počet študentov v anglickom jazyku," doplnil.  


"O tejto téme vieme a minister sa nebráni debate za okrúhlym stolom, sme tejto téme otvorení na diskusiu," vyjadrila sa hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR, Zuzana Eliášová. Peter Pellegrini kroky kritizuje. "Mrzí ma, že opäť neviem či z dôvodu neodbornosti, alebo ješitnosti, sa ruší všetko, čo bolo prijaté za predchádzajúcich vlád. Je to obrovská chyba," povedal na tlačovej konferencii. 


Podľa ministra školstva je potrebné rozlišovať medzi počtom študentov a počtom chýbajúcich lekárov. "Počet študentov môže byť dostatočný, ale následne nám žiaľ, nezanedbateľná časť odchádza za prácou do zahraničia. Systém by mal byť nastavený skôr tak, aby sme dokázali vytvoriť adekvátne podmienky, aby po vyštudovaní všetci lekári ostali pracovať na Slovensku," vyjadrilo sa k téme tlačové oddelenie Ministerstva školstva SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy