Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko sa stáva rizikovou krajinou pre viaceré štáty, keďže epidemická situácia sa u nás vyvíja zle
Zdielať na

Slovensko sa stáva rizikovou krajinou pre viaceré štáty, keďže epidemická situácia sa u nás vyvíja zle

BRATISLAVA / Keďže sa epidemická situácia u nás vyvíja nepriaznivo, Slovensko je rizikovou krajinou pre viaceré štáty. Sprísnili cestovné odporúčania. Medzi prvými Holandsko, Česko, Estónsko a Nórsko. A čoskoro k nim podľa rezortu diplomacie pribudnú ďalšie.

"Sme pre ne riziková krajina, čo v praxi znamená, najmä pre nezaočkované osoby, výrazné skomplikovanie vstupu do týchto krajín," uviedol štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus.


Keďže ľudia aj v jesenných dňoch cestujú mimo Slovenska, platí odporúčanie preveriť si pred cestou aká situácia v krajine. A to najmä aká je zaočkovanosť a vývoj ochorenia covid-19. Pretože aj v tých pre nás najbližších to nie je ružové.

"Napriek tomu, že západná Európa klesá, v strednej a východnej Európe dochádza k nárastu prípadov. Najvýraznejšie na Ukrajine. Výraznejšie dochádza k nárastu v Poľsku, Čechách a trochu menšej miere v Maďarsku," povedal vedúci Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík.


Práve z Ukrajiny napríklad len v Bratislavskom kraji zaznamenali za uplynulý týždeň najviac importovaných prípadov. "Na základe vykonaných epidemiologických šetrení evidujeme v tomto týždni 27 improtovaných prípadov ochorenia covid-19 zo zahraničia," povedala hovorkyňa RÚVZ v Bratislave Katarína Nosálová.


Aktualizovaná mapa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb pravidelne vyfarbuje jednotlivé krajiny podľa epidemickej situácie. A zatiaľ čo Slovensko je červené a rizikové, do ďalších rezort diplomacie vôbec neodporúča ísť. "Ak by sme sa pozreli na Európsky kontinent, tak v tejto chvíli je najmenej zaočkovanou krajinou Bulharsko. Isté problémy majú v Grécku ale aj v susednom Rakúsku," poznamenal Klus.


Podmienky vstupu do jednotlivých krajín sú na stránke ministerstva zahraničných vecí pravidelne aktualizované. Pokiaľ ide o cestovanie do Spojených štátov amerických, tam sa stále riešia podmienky vstupu nielen Slovákov ale aj Európanov. Uzavrieť by sa to malo do niekoľkých dní. "V tejto chvíli máme len neoficiálne informácie ktoré potvrdzujú, že od novembra by sa malo dať cestovať  zo Schengenského priestoru do USA bez obmedzení, pokiaľ ide o zaočkované osoby. Možno tam bude požiadavka na negatívny PCR test. Dnes vieme, že tam budú obmedzenia pre nezaočkované osoby. Nevieme, ako sa bude legislatíva správať smerom k tým, čo covid prekonali. Respektíve k tým, ktorí budú vlastniť  platný európsky covid certifikát s nejakým negatívnym testom," podotkol štátny tajomník Klus.


Tak ako na jar, aj na jeseň a v zime zamieria Slováci do teplejších krajín, aktuálne ešte do Egypta, neskôr napríklad do Ománu, na Maledívy či Maurícius. "Máme v cestovných odporúčaniach dávnejšie, že pokiaľ ide o vycestovanie za iným ako pracovným alebo rodinným účelom, tak to treba zvážiť," uzavrel Klus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy