Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dramatický zásah v Banskej Bystrici. Na výjazde smerom na Donovaly havaroval kamión. Hrozilo, že sa zrúti na rodinný dom
Zdielať na

Dramatický zásah v Banskej Bystrici. Na výjazde smerom na Donovaly havaroval kamión. Hrozilo, že sa zrúti na rodinný dom

BANSKÁ BYSTRICA / Dramatický zásah v Banskej Bystrici. Na výjazde smerom na Donovaly havaroval kamión s takmer 40 tonami dreva. Zostal visieť nad strmým zrázom kde ho držali stromy. Hrozilo, že sa zrúti na rodinný dom. Obyvateľov museli evakuovať.

V nezávideniahodnej situácii sa ocitli obyvatelia okrajovej časti Banskej Bystrice. Nad ich domami doslova visel kamión plne naložený drevom. Zachytil sa medzi stromami a hrozilo, že sa zrúti.  "Začalo ma ťahať do pravej strany. Ja som točil na opačnú stranu. Len som sa pozrel do spätného a videl som, že  náves ma náves previaca dolu," povedal vodič kamióna.

"Kamión drží len na stromoch, tie istia kamión, odhadom táto súprava môže vážiť 38-40 ton. Keby tam stromy neboli tak kamión skončí pravdepodobne v obydliach. Sú tam domy," opísal Peter Červenec z odťahovej služby.

Cestu uzavreli policajti. Na to, aby dostali kamión na cestu potrebovali množstvo techniky. "Po dopravnej  nehode ostal kamión prevrátený visieť zachytený nad rodinnými domami. Momentálne prebiehajú práce na stabilizáciu, aby nedošlo k jeho zrúteniu,"  informoval hasič Zdenko Caban.


Ľudí okamžite evakuovali. Keby sa kamión zrútil, ocitli by sa v nebezpečenstve. Zachytili ho o reťaze, a tak sa ho snažili udržať bez pohnutia. Bola to dramatická niekoľkohodinová akcia. Najskôr museli hasiči pomocou žeriavu preložiť celý náklad dreva a tým odľahčiť kamión.  "Musí sa to pracne vyberať  hydraulickou rukou, toto bude na dlhšie," uviedol Červenec z odťahovej služby.

Pri nehode sa poškodila nádrž a do zeme vytieklo asi 100 litrov nafty, na mieste boli preto aj pracovníci zo životného prostredia. Vodič kamióna viezol tony dreva zo Svätého Antona do ružomberksých papierní. To, aké mal šťastie, že sa nezrútil dolu svahom si uvedomil, až keď vyliezol na cestu. "Ja som to nevidel vôbec. Až kým som von nevyšiel. Zastavili tu šiesti ľudia a tí mi išli pomáhať, aby som vonka išiel," povedal vodič.

Kamión sa podarilo vytiahnuť až po polnoci.  Okolnosti nehody vyšetruje polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy