Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rodina sa odmieta postarať o imobilného dôchodcu. Zasiahnuť musí obec
Zdielať na

Rodina sa odmieta postarať o imobilného dôchodcu. Zasiahnuť musí obec

VINODOL / Imobilného dôchodcu po prepustení z nemocnice doviezla domov sanitka, no rodina si ho odmietla prevziať. Stalo sa to v obci Vinodol. Po asi dvoch hodinách blokovania sanitky pacientom, museli pána odviesť späť do nemocnice. Tam môže zostať iba pár dní. Zistili sme, že ak príbuzní nemajú záujem, riešenie musí hľadať obec - čo je však komplikované.

71-ročný muž, bol pre zdravotné problémy jednu noc v nemocnici. Ráno ho prevozná sanitka viezla naspať domov k rodine, kde má muž trvalý pobyt a je spoluvlastníkom domu. Nastal problém, dcéra otca podľa jeho slov odmietla. "Je to smutný príbeh, že neuznáva vlastného otca," komentoval situáciu pán Štefan. 

Muž v sanitke strávil nedobrovoľne viac ako dve hodiny, zaoberala sa tým polícia, ako aj tunajší starosta. Dôchodca má problémy s chôdzou a sám sa o seba nedokáže postarať. Vodič ho len tak, pred domom nechať nemohol. "On je taký neprispôsobivý takže možno kvôli takýmto veciam, že vystrája," uviedol starosta Vinodolu Peter Stráňak. 

Sanitka muža zaviezla späť do nemocnice, kde ho opäť hospitalizovali. "Obec je povinná poskytnúť občanovi, ktorého život alebo zdravie je ohrozené sociálnu službu bezodkladne," povedala hovorkyňa MPSVaR Michaela Slivková Kirňaková. 

Starosta, hovorí o tom, že už v minulosti sa o muža postarali a vybavili mu dom pre seniorov odtiaľ odišiel v pondelok. Problém je teraz v tom, že obec vlastný domov sociálnych služieb nemá a nemajú ho kam dať. "V mesiaci júl bol bezodkladne umiestnený do ZSS Želiezovce odkiaľ na vlastnú žiadosť odišiel," uviedla hovorkyňa NSK Oľga Prekopová. 

S rodinou dôchodcu sa nám skontaktovať nepodarilo. Vo veci sa snaží pomôcť aj nitriansky samosprávny kraj. Spolu so starostom sa zhodujú na tom, že z hodiny na hodinu sa vybaviť zariadenie nedá. "On má 5 alebo 6 detí, ktoré by mali byť povinné sa o neho postarať," povedal Straňák. 

Dcére už aj poslali aj novú žiadosť a muž pôjde do iného zariadenia. Potrvá to pár dní a čo do tej doby s dôchodcom bude sa v tejto chvíli nevie. "Kto sa má teraz o muža postarať? Rodina," povedala Prekopová. "Maximálne navštívim rodinu a skúsim to dohodnúť," dodal Straňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy