Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prepustenie Vladimíra Pčolinského z väzby mediálne zatienilo to Haščákovo. Stráca sa kauza Gorila v džungli?
Zdielať na

Prepustenie Vladimíra Pčolinského z väzby mediálne zatienilo to Haščákovo. Stráca sa kauza Gorila v džungli?

BRATISLAVA / Tohtotýždňová grilovačka generálneho prokurátora oživila aj kauzu Gorila. Bol to práve Maroš Žilinka, ktorý využil dnes už povestný paragraf 363. A v mediálnom závetrí prepustenia bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského zbavil obvinenia aj jedného z najbohatších Slovákov Jaroslava Haščáka. Práve známy podnikateľ mal byť podľa nahrávky v kauze Gorila, ktorú Žilinka zároveň odporučil zničiť, jednou z hlavných postáv.

Začiatok decembra 2020. Kukláči v sprievode Jaroslava Haščáka vchádzajú do budovy, kde mal kanceláriu. Bývalý šéf Penty následne končí vo väzbe, odkiaľ ho pustili v januári. Generálny prokurátor napokon zrušil aj jeho obvinenie za to, že sa za finančnú protislužbu dostal ku korupčnému spisu Gorila. Okrem toho by podľa neho svet mala opustiť aj 39 - hodinová nahrávka, a tým by aj celá Gorila skončila.

"Nečudujte sa nám a nečudujte sa hlaven verejnosti, že keď sa prejednáva jedna z najznámejších káuz tejto krajiny, a teraz hovorím o kauze Gorila a Vy do svojho rozhodnutia napíšete, že podľa Vášho názoru nahrávky, ktoré sú zaistené v spise nie je možné použiť ako zákonný dôkaz a bolo by ich treba zničiť," vyjadril sa Juraj Šeliga v parlamente v rozprave a prehovoril na generálneho prokurátora Maroša Žilinku. 


"My rozhodujeme tak, že máme spis a my tieto bočné informácie nemáme. Mňa zaujíma spisový materiál, dôkazný stav, či to bolo zabezpečené so zákonom," reagoval Maroš Žilinka. Generálny prokurátor Maroš Žilinka by mal svoje aktivity okolo kauzy Gorila podľa najsilnejšej koaličnej strany náležite vysvetliť. "Ono akoby sa to zašilo, zakrylo tým rozhodnutím o prepustení Vladimíra Pčolinského a v tomto si myslím, že by mal Žilinka predstúpiť pred verejnosť a jasne vysvetliť prečo takto konal," konštatoval Michal Šípoš zo strany OĽaNO. 

"Ten verdikt bol, že ju treba zničiť, respektíve nemôže byť použitá na iný účel, pretože bola získaná nelegálne tak to treba rešpektovať," reagovala Denisa Saková. "Dôverujeme zákonným postupom Žilinku a navyše to prepustenie Haščáka, o ktorom si aj my myslíme svoje, už kvázi posvätili dva senáty Najvyššieho súdu SR," konštatoval Erik Tomáš zo strany HLAS-SD.

Jedna vec je obvinenie Haščáka a kupčenie s nahrávkou, druhou samotný obsah, ktorý z nahrávky vyplýva. "Dúfam, že aj kauza Gorila sa jedného dňa prešetrí," konštatoval Gábor Grendel. 

Policajný tím, ktorý má na starosti samotný obsah spisu, naďalej pracuje. Za to, že nahrávku ku Gorile mal mať ukrytú v trezore, je obžalovaný bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Ten sa s ňou mal snažiť obchodovať, čo mu vytkol Marian Kočner, ktorý ju mal zjavne tiež.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy