Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Jeden z dodávateľov plynu a elektriny na trhu končí. Podľa ministerstva sa zákazníci obávať nemusia
Zdielať na

Jeden z dodávateľov plynu a elektriny na trhu končí. Podľa ministerstva sa zákazníci obávať nemusia

BRATISLAVA / Jednou z najviac skloňovaných tém v poslednom období sú rastúce ceny energií a obava z toho, že Slovákov čaká zdražovanie. O to viac dnes rezonovala informácia o tom, že jeden z najväčších súkromných dodávateľov energií chce na Slovensku skončiť svoju činnosť.

Temný mrak zdražovania cien plynu a elektriny straší nás všetkých. Desaťtisíce slovenských zákazníkov majú o problém naviac: ich dodávateľ na našom trhu končí. "Jeden z najväčších alternatívnych dodávateľov na Slovensku oznámil, že požiadal ÚRSO o odňatie licencie na podnikanie v energetike. Nie je to prvý prípad v Európe, minulý týždeň sa odohrala podobná situácia v Nemecku a vo Veľkej Británii," štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. 

"Úrad vzniknutú situáciu analyzuje, najmä s dôrazom na dotknutých odberateľov a bude o ďalších krokoch verejnosť informovať," povedal hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Jednou z dotknutých zákazníčok je aj pani Mária, ktorá od spoločnosti odoberala elektrinu viac ako 15 rokov.

"Teraz pred chvíľou mi prišla SMS: Je nám to ľúto, ale sme nútení ukončiť poskytovanie dodávky elektriny a plynu. V danom momente neviem, aké to bude mať následky, tak budem sa kontaktovať s inými dodávateľmi," uviedla pani Mária.

Ako na svojej webovej stránke informuje aj spoločnosť, zákazníci majú možnosť prejsť k inému dodávateľovi. Zákon však zabezpečuje, že o dodávky energií neprídu. "Tok energie, či už elektriny alebo plynu bude zachovaný, nebudú ani jednu sekundu bez dodávky. Máme tu tzv. inštitút dodávateľa poslednej inštancie, v prípade plynu je to SPP, v prípade elektriny máme ďalších troch hráčov na jednotlivých regionálnych územiach. Týchto zákazníkov automaticky preberajú do svojho portfólia," povedal Galek. 

Podľa ministerstva hospodárstva sa ale zákazníci nemusia obávať, že by po novom museli platiť trhové, až niekoľkonásobné ceny. "Ministerstvo má riešenie na to, aby pre týchto zákazníkov táto cena nijakým spôsobom významne nestúpla," uviedol Galek. 

Je ale celkom možné, že to nebola posledná spoločnosť, ktorá podnikanie v energetike na Slovensku zavesí na klinec. "Vzhľadom k tomu, že vývoj cien elektriny aj plynu je veľmi dramatický a ceny na trhoch stále stúpajú a vidíme že v zahraničí už takýmto spôsobom odišlo z trhu viacero hráčov, je možné, že sa niečo podobné udeje aj na Slovensku," dodal Galek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy