Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vyšetrovateľov a zástupcu šéfa policajnej inšpekcie pustili z väzby
Zdielať na

Vyšetrovateľov a zástupcu šéfa policajnej inšpekcie pustili z väzby

BRATISLAVA / Elitní vyšetrovatelia NAKA a dočasne poverený šéf inšpekcie sú už na slobode. Krajský súd pôvodný verdikt o kolúznej väzbe totiž zmietol zo stola. Ide pritom o kriminalistov, ktorí riešili naj-vážnejšie kauzy z éry Smeru ako napríklad Očistec. A zatiaľ čo sa obvinení muži ponáhľali za svojimi rodinami, rozpútal sa kolotoč reakcií. Už po zatýkaní vyšetrovateľov sa naplno prevalila kríza v koalícii. Boris Kollár však svoje slová neľutuje ani po verdikte súdu.

​Krajský súd v Bratislave prepustil aj Štefana Mašinu, ktorého prvé kroky budú smerovať za rodinou. "Vo väzení to bolo veľmi náročné, treba to zažiť. Personál bol ale veľmi príjemný. V každom prípade vítam rozhodnutie súdu. Naďalej ale budem bojovať za očistenie môjho mena a chcem zostať pracovať pri polícii," povedal Mašina po svojom prepustení. Na prepusteného čaká jeho rodina v Ružomberku. Krajský súd prepustil aj ďalšieho obvineného Milana Sabotu. 

„Sťažnosť prokurátora podanú v neprospech obvinených Š. M., P. Sch. a M. S. senát zamietol," povedal Adamčiak. Doplnil, že v časti námietok zaujatosti, ktoré vzniesli obvinení P. Ď. a J.Č. proti sudcovi pre prípravné konanie, ktorý vo veci rozhodoval v prvom stupni, krajský súd sťažnosti obvinených zamietol. Krajský súd v Bratislave prepustil obvinených vyšetrovateľov NAKA a dočasného šéfa policajnej inšpekcie Pavla Sch. z väzby na slobodu, pretože ich trestné stíhanie je neopodstatnené. Informoval o tom hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. " Spravodlivosť a čestnosť zvíťazila. Dnešný deň je toho dôkazom. Verím, že vyšetrovatelia aj dočasne poverený šéf inšpekcie budú môcť pokračovať vo svojej práci," povedal minister vnútra Roman Mikulec. 

Ján Čurilla, Pavol Ď., Milan S. a Štefan M. sú stíhaní pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti. Ján Č. a Pavol Ď., ktorí pracovali v rámci tímu Očistec na vyšetrovaní sledovaných trestných káuz, boli obvinení v súvislosti s vyšetrovaním trestných vecí zločineckej skupiny takáčovci. Údajne bránili členovi skupiny Martinovi Mikulcovi v roku 2020 v návrate na Slovensko zo zahraničia, čím chceli docieliť vznik dôvodu na jeho útekovú väzbu. V prípade Pavla Ď. sa tiež obvinenie týka údajnej manipulácie s výpoveďou svedka Csabu Dömötöra.

Ďalšie obvinenie celej štvorice policajtov je zase spojené so zámerom Národnej kriminálnej agentúry vyšetrovať aktivity takzvaného antitímu policajnej inšpekcie. Pre danú vec bol obvinený aj dočasný šéf Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Peter Sch. Ten rovnako čelí obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti.

Štvoricu vyšetrovateľov, ako aj dočasného šéfa inšpekcie vzal do väzby v polovici septembra Okresný súd Bratislava III.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy