Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V dedine na severovýchode Slovenska sa obávajú zimy. Kotly v škole sú staré a peniaze na nové nedostali
Zdielať na

V dedine na severovýchode Slovenska sa obávajú zimy. Kotly v škole sú staré a peniaze na nové nedostali

STAKČÍN / Kým mnohé školy na Slovensku sa obávajú zatvárania pre pandémiu, v škole v Stakčíne majú najväčší strach zo zimy. Kotolňa je tam v takom zlom stave, že školník v nej musí stráviť niekoľko hodín a kotol aj 20 krát reštartovať, kým vôbec začne fungovať. Na nový by potrebovali vyše 80 tisíc eur. Obec už druhý rok žiada o pomoc štát – odpoveď je stále rovnaká - vraj na to nie sú peniaze

"Nie sme v 19, storočí, aby si deti nosili drievka do školy, jednoducho my sa musíme postarať o to, aby mali patričné podmienky na výučbu," povedal starosta obce Stakčín Miroslav Bober. V školskej kotolni sa síce nachádzajú dva kotly, no tento nefunguje vôbec a tento iba s veľkými problémami.

"Katastrofa, koľkokrát treba 20 krát reštartovať, kým naskočí," uviedol školník Alexej Timko. Kotly sú staré vyše 20 rokov. Pre ich havarijný stav je ohrozené samotné vyučovanie. "Ten kotol je časovaná bomba a jednoducho sa stáva, že ani ho nenaštartuje," povedal Bober. 

Obec, ako zriaďovateľ školy sa preto obrátila na ministerstvo školstva. "Vzhľadom na obmedzený objem finančných prostriedkov ŠR a veľký počet žiadostí na odstránenie havarijných stavov, nie je možné všetky požiadavky vyriešiť," uviedla Veronika Valašková z  komunikačného odboru Ministerstva školstva SR. 

Zima sa pomaly blíži. Nová kotolňa by stále by vyše 85 tisíc eur. Škola sa snaží získať peniaze aj cez rôzne projekty. Kým nebudú mať novú kotolňu, chceli aspoň zatepliť jedáleň a opraviť strechu. Žiadosť o poskytnutie dotácie preto poslali aj na enviromentálny fond. "Žiadosť nepodporili," povedal Bober. 

"Žiadosť sa aktuálne nachádza v zozname nepodporených projektov, ktoré majú v tomto roku šancu na podporu v prípade, že Envirofond získa ďalšie finančné prostriedky," uviedol štátny tajomník MŽP SR Juraj Smatana. Avšak v škole, ktorú navštevuje bezmála 200 detí už nemajú veľa času, nízke teploty tu budú už o pár dní. 

"Pokiaľ nebude dostatočná teplota, nemôže prebiehať vyučovací proces," uviedol Bober. "Kúriť ďalšiu sezónu s tými kotlami to je ako keby som tancoval čardáš s mojou 94 ročnou mamou," povedal Timko. 

"Vzhľadom k tomu, že ide o problém kúrenia a s ohľadom na blížiace sa zimné obdobie, budeme sa uvedeným problémom zaoberať," povedala Valašková. "Veľmi ma to prekvapuje, lebo stále počúvame koľko peňazí prichádza z EÚ a nenájde sa dosť peňazí aby sme urobili jednu kotolňu pre deti," dodal Bober. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy