Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Už sú známe výsledky nemeckých volieb. Vyhrali sociálni demokrati, Merkelovej strana dosiahla historické minimum
Zdielať na

Už sú známe výsledky nemeckých volieb. Vyhrali sociálni demokrati, Merkelovej strana dosiahla historické minimum

Archívne video Archívna reportáž

BERLÍN / Nemecké parlamentné voľby majú svoj výsledok. S 25,7% hlasov vyhrali sociálni demokrati. Konzervatívnu úniu CDU/CSU skončila za nimi len o menej než 2% menej s 24,1%. Tento výsledok je pre konzervatívnu úniu historické minimum za posledných 16 rokov, počas ktorých bola na čele Angela Merkelová.

Nemeckí stredoľaví sociálni demokrati získali v nedeľňajších parlamentných voľbách najväčší podiel hlasov. Tesne tak zdolali stredopravý blok Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorá po 16 rokoch končí vo funkcii.

Predstavitelia ústrednej volebnej komisie v pondelok skoro ráno uviedli, že po spočítaní hlasov vo všetkých 299 volebných obvodoch mala Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) 25,9 % hlasov, kým blok CDU/CSU prilákal 24,1 % voličov. V minulosti žiadna víťazná strana nezískala v nemeckých parlamentných voľbách menej ako 31 % hlasov.

​"Je to veľmi jasný mandát na zabezpečenie toho, aby sme teraz pre Nemecko zostavili dobrú a pragmatickú vládu,“ povedal kandidát sociálnych demokratov na kancelára Olaf Scholz, odchádzajúci vicekancelár a minister financií, ktorý vytiahol svoju stranu z dlhoročného prepadu.

Napriek tomu, že blok CDU/CSU dosiahol najhorší výsledok v parlamentných voľbách, chce sa obrátiť na menšie strany, aby s nimi prediskutoval zostavenie vlády. "Samozrejme, je to strata hlasov, ktorá nie je pekná,“ povedal líder CDU/CSU Armin Laschet na margo volebného výsledku. Dosiaľ najhoršie si tento blok počínal v parlamentných voľbách ešte v roku 1949, keď získal 31 %. Laschet podotkol, že únia urobí všetko, čo bude v jej silách, aby zostavila vládu pod jej vedením, pretože "Nemecko teraz potrebuje do budúcnosti koalíciu, ktorá bude modernizovať krajinu“.

Scholz i Laschet sa teraz budú snažiť presvedčiť na spoluprácu stranu Zelených, ktorá skončila na 3. mieste so 14,8 % hlasov, a stranu Slobodní demokrati (FDP), ktorá získala 11,5 % hlasov. Zelení sa tradične prikláňajú k sociálnym demokratom a FDP zasa k únii CDU/CSU, no nevylúčili, že pôjdu inou cestou. Ďalšou možnosťou na zostavenie vlády je zopakovanie doterajšej „veľkej koalície“ tvorenej úniou a sociálnymi demokratmi, ktorá viedla Nemecko počas dvanástich zo 16 rokov Merkelovej vo funkcii kancelárky.

Do Bundestagu sa ešte dostala nacionalistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá získala 10,3 % hlasov. S ňou však nikto spolupracovať nechce. Krajne ľavicová strana Ľavica podľa prognóz získala iba 4,9 % hlasov, čo by znamenalo, že sa nedostane do parlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy