Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľké čistenie Vysokých Tatier: Medzi odpadkami boli hlavne rúška a respirátory
Zdielať na

Veľké čistenie Vysokých Tatier: Medzi odpadkami boli hlavne rúška a respirátory

VYSOKÉ TATRY / Konečne sú Vysoké Tatry opäť čisté a oslobodené od stoviek kilogramov odpadu. Našla sa stratená lyža, nefunkčná toaleta v kríkoch, topánky a kopec rúšok. Naše veľhory sú tak po dnešnom jesennom upratovaní nachystané na ďalšie dni. Majú byť slnečné s príjemnými teplotami.

Takéto húfy turistov si dnes užívali nádherné tatranské počasie. Výhľady boli idylické, začínajúce babie leto si vychutnávali nielen ľudia. Pre mnohých je v tejto pandemickej situácii príroda ten najlepší spôsob ako tráviť čas. "Dnes ideme len na takú ľahšiu túru. Zajtra pôjdeme na štít s horským vodcom," povedal turista Jozef. 

Nie všetko dnes bolo takmer dokonalé. Prešlo leto a v prírode zostal neporiadok. Ale bežní turisti to dnes mohli zmeniť. "Momentálne často nachádzame rúška a respirátory," povedal Igor Stavný, Štátne lesy TANAPU. 

Vysoké Tatry dnes opekneli aj vďaka deťom, nie všetky sa ale mohli zapojiť, tí ktorí prišli individuálne s rodičmi áno, školské triedy to mali zložitejšie. Okres Poprad je na covidovom semafore v červenej farbe a s tým súvisia aj prísnejšie opatrenia. "Mnohí neprišli, pretože by museli zmeniť dopravný prostriedok," uviedol Stavný. 

"Videli sme, že sa čistia Tatry, tak sme sa chceli zapojiť aj my," uviedli detskí turisti na Hrebienku. Najviac neporiadku bolo na frekventovaných turistických chodníkoch. A vieme už aj predbežné čísla, koľko odpadu sa počas roka v Tatrách vyhodilo . V oboch národných parkoch sa do 16 hodiny vyzbieralo takmer 600 kilogramov odpadu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy