Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obce v zložitej situácii: Firmy avizujú, že projekty pri dnešných cenách nevedia dokončiť
Zdielať na

Obce v zložitej situácii: Firmy avizujú, že projekty pri dnešných cenách nevedia dokončiť

BRATISLAVA / Zrejme každý, kto v tomto období stavia dom, má hlavu v smútku. Ceny stavebných materiálov rapídne stúpli, niektoré dokonca o stovky percent. A problém začína výrazne trápiť aj samosprávy. Firmy už avizujú, že rozbehnuté projekty pri dnešných cenách nevedia dokončiť. ZMOS preto apeluje na vládu, aby problém pomohla riešiť a na dofinancovanie uvoľnila peniaze zo štátneho rozpočtu.

Drevo, oceľ, železo, cement. Nie je to nárast len desiatky, ale dokonca stovky percent. Napríklad v Humennom ešte stihli dokončiť pumptrackové ihrisko, no na rade je výstavba atletického štadióna. "Je pravda, že zhotoviteľ upozornil na to, že ceny išli hore, ale stavenisko bolo odovzdané, čiže platí zmluva, ktorá bola dohodnutá a teda aj suma," vyjadril sa primátor Humenného Miloš Meričko. Primátor upozorňuje, že ak by mali ísť cestou dodatkov k zmluvám, bol by to problém. A odborník na samosprávu mu dáva za pravdu. "Ak by sa mestá a obce rozhodli dodatkovať zmluvy z titulu nárastu cien. Je zrejmé, že asi by došlo k porušeniu pravidiel," povedal odborník na samosprávu Michal Kaliňák. "My máme zviazané ruky, ďalší účastníci verejnej súťaže môžu povedať, že oni by s tou cenou, ktorú ponúkli, nehýbali," vyjadril sa Meričko.

UVO tému proaktívne rieši v spolupráci s Európskou komisiou a partnerskými úradmi. Zatiaľ ale nemajú vedomosť o tom, že by komisia pristupovala k zmenám v smerniciach. "Úrad vydal metodické usmernenie, z ktorého je zrejmé, že je potrebné posudzovať každý prípad zvlášť a starostlivo a je potrebné dodržiavať postup v zmysle zákona, keďže nárast cien môže byť kombináciou viacerých faktorov," uviedla hovorkyňa pre verejné obstarávanie Janka Zvončeková.

V niektorých mestách projekty dokonca museli pozastaviť. Firmy jednoducho nepodpíšu zmluvy, keďže za pôvodne vysúťažené ceny práce splniť nemôžu. Napríklad Kežmarok si pre nárast cien na dokončenie projektov zobral úver. A problém sa výrazne dotkol aj plánovanej rekonštrukcie Warholovho múzea. Pôvodných sedem miliónov stačiť nebude. Veľkú časť stavby majú zabrať železné konštrukcie a niektoré zdraželi až o 200 %. Na mieste sú preto obavy, že škrtom špecifických prvkov by projekt utrpel. "Nám chýba vyše 2 milióny eur na dokončenie. Som presvedčený, že nie je možné škrtať projekt, skôr je rozumné hľadať ďalšie projekty, aby sa to podarilo realizovať," povedal Richard Kitta, hlavný autor projektu, prodekan FU TUKE.

Podľa Združenia miest a obcí Slovenska by sa problematikou mal začať zaoberať štát, aby to nedopadlo tak, že sa investičná výstavba stopne a samosprávu prestanú čerpať eurofondy. "Musíme čakať na signál od vlády, či vie vytvoriť finančný mechanizmus na to, aby došlo k doplateniu peňazí z dôvodu nárastu cien. Východisko, ktoré vidíme, je uvoľnenie peňazí zo štátneho rozpočtu," dodal Kaliňák. Podľa vyjadrenia Ministerstva dopravy aktuálne vyhodnocujú dáta a s premiérom budú o konkrétnych riešeniach informovať až po uzatvorení finálnej dohody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy