Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kolíková: Je dôležité zriadiť nezávislý orgán, ktorý bude kontrolovať políciu a politikov
Zdielať na

Kolíková: Je dôležité zriadiť nezávislý orgán, ktorý bude kontrolovať políciu a politikov

SLOVENSKO / Čo bude s policajtmi, ktorí páchajú trestnú činnosť? Kým nový policajný šéf hovorí, že by najradšej zrušil celú policajnú inšpekciu, ministerka spravodlivosti má ambiciózny plán. Chce vytvoriť úrad, ktorý by dohliadal na všetky ozbrojené zložky v krajine podľa českého vzoru - takzvaného GIBSU. Faktom je, že o potrebe zmien v inšpekcii sa hovorí už roky, plány však vždy stroskotali.

"Ja by som bol úrad inšpekčnej služby okamžite rozpustil. Nie preto, že sú tam všetci dobrí alebo zlí, ale to ich renomé je pošramotené," povedal prezident PZ SR Štefan Hamran. Policajná inšpekcia - oficiálne aj Úrad inšpekčnej služby má vyšetrovať zlyhania a trestné činy policajtov. Minimálne 5 rokov sa diskutuje o tom, ako ju spraviť nezávislejšou aj efektívnejšou. Najnovšie sa do pozornosti dostala po manévroch s kajúcnikmi či zatýkaní vyšetrovateľov. 

Intenzívne o nej teraz debatujú aj na expertnej skupine, ktorá má obnoviť dôveru v právny štát. Jeden z návrhov sa inšpiruje českým modelom - teda Generálnou inšpekciou bezpečnostných zborov. "Je na mieste zriadiť nezávislý orgán pre inšpekciu, pre ozbrojené zložky. Nie je to len pre políciu, ale aj pre ZVJS, finančnú správu a ozbrojené sily vôbec," uviedla ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. 

Druhou možnosť je reorganizácia. "V tej rovine, aby napríklad policajné inšpekcia západ kontrolovala príslušníkov na východe aby tam nedochádzalo k zaujatosti a možnosti sa pomstiť," povedal podpredseda NR SR Juraj Šeliga. 

"Všetky návrhy, ktoré majú vzísť z tejto komisie sú nezmysly," uviedol poslanec HLAS-SD Matúš Šutaj - Eštok . "Na začiatok by stačilo, že by tú inšpekciu kontroloval ten, kto ju zastrašuje a to je minister vnútra," povedala Xénia Makarová, Nadácia Zastavme korupciu. 

Nadácia Zastavme korupciu sa pozrela na čísla vyšetrovaných policajtov. Upozorňuje, že tento rok je inšpekcia nadštandardne aktívna, kým predošle roky sa obvinením skončilo len zhruba 5 percent začatých prípadov: "Policajná inšpekcia má navyše od minulého roka na starosti aj vyšetrovanie korupcie u čelných predstaviteľov Finančnej správy, ktorým v minulosti šéfovali ľudia ako Makó, Imrecze, Čech, ktorí sa všetci priznávajú ku korupcii. Inšpekcia za tie 2 roky žiaden podnet v tejto oblasti nevyšetrovala, čiže to svedčí o tom, že nefunguje úplne v poriadku," uviedla Makarová. 

Nové fungovanie inšpekcie by mohlo byť známe v priebehu niekoľkých týždňov. Otázkou stále ostáva, kto bude kontrolovať tých čo kontrolujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy