Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kedy je možné stíhať sudcov? Fico chce podať trestné oznámenie na Pamelu Záleskú
Zdielať na

Kedy je možné stíhať sudcov? Fico chce podať trestné oznámenie na Pamelu Záleskú

BRATISLAVA / Sudkyňa Pamela Záleská, ktorá poslala do väzenia bývalého generálneho prokurátora Dušana Kováčika, môže byť vôbec prvá, ktorá bude čeliť trestnému oznámeniu za ohýbanie práva. Nový paragraf chce proti nej využiť strana Smer-SD s Robertom Ficom. On sám pritom zavedenie tohto trestného činu kritizoval.

"Nikdy nebudem komentovať rozhodnutia súdov, je to veľmi citlivá vec. Naše orgány činné v trestnom konaní rozhodli a my to budeme rešpektovať," v roku 2017 takto Robert Fico ešte ako premiér reagoval na odsudzujúci rozsudok v kauze nástenkový tender, kde bývalí ministri jeho prvej vlády dostali vysoké tresty.

O 4 roky neskôr už ako poslanec žiada trestné stíhanie sudkyne Záleskej pre jej rozhodnutie o Dušanovi Kováčikovi: "Bol to monštruózny proces a jediné, čo môžeme urobiť, je podať trestné oznámenie za ohýbanie práva." Deň po týchto výrokoch zareagovala už aj dotknutá sudkyňa: "Rešpektujem práva iných a som si vedomá svojich sudcovských povinností. Žiadny nátlak som si v tejto a ani iných veciach nevšimla."

Trestný čin ohýbania práva platí od augusta a sudcom má zabrániť, aby svojvoľne rozhodovali a skrývali sa pritom za právny názor. "To znamená úplne nepredvídateľne, mimo zákon, nie v súlade s praxou. Nepredvídateľné je konanie pána Fica a pokrytecké je v tom, že sám kritizoval zavedenie takého trestného činu," vysvetlila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Musí ísť o mimoriadnu situáciu hrubého porušenia zákona, nemôže sa stať, že s každým trestným rozsudkom budeme písať trestné oznámenie," doplnil Jozef Vozár, riaditeľ Ústavu štátu a práva. Podľa odborníka Vozára v zahraničí tento trestný čin ho využívajú len veľmi zdržanlivo: "je dôležité, aby na to prax rýchlo zareagovala a šikanózna prax sa stopla."

A kým predseda špecializovaného súdu odkazuje, že sudca má povinnosť ignorovať akékoľvek aktivity osôb, ktoré nie sú stranami v konaní, nový policajný prezident sa na snahy Róberta Fica díva takto: "je to akt absolútneho zúfalstva." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy