Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obyvatelia obce pri Ilave zažili šok. Miestny potok sa sfarbil na modro
Zdielať na

Obyvatelia obce pri Ilave zažili šok. Miestny potok sa sfarbil na modro

KOŠECKÉ PODHRADIE / Obec Košecké Podhradie pred časom trápili povodne, ktoré tu podľa odhadov napáchali škody za takmer milión eur. V pondelok večer ľudia utekali k miestnemu potoku opäť, tentoraz ich šokovala jeho netradičná farba.

Obyvatelia dediny Košecké Podhradie (okres Ilava) sa v pondelok húfne presúvali k potoku tečúcemu cez obec, jeho hladina sa totiž podvečer sfarbila na modro. Stalo sa tak v miestnej časti Kopec a okamžite sa vyrojili špekulácie o pôvode látky tvoriacej pás dlhý takmer 300 metrov.

"Išlo to pomalšie ako voda a plazilo sa to. Bolo to poriadne modré, všetci sme hľadeli, odkiaľ to ide," povedal starosta obce Rastislav Čepák. Ten okamžite kontaktoval tiesňovú linku a o pár minút na to sa na mieste objavili záchranné zložky. "Hasiči v špeciálnych oblekoch odobrali vzorky látky a odovzdali ich polícii, ktorí ju previezli na analýzu," vyjadril sa hovorca HaZZ Trenčín Marián Petrík.

Prípad rieši inšpekcia životného prostredia, no zapojila sa doň aj polícia. "Vyšetrovateľka začala trestné stíhanie pre prečin neoprávneného nakladania s odpadmi," objasnila Danka Adámiková, vedúca oddelenia komunikácie krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne.

Celá situácia má kuriózne vysvetlenie. Za únikom stojí nevedomý obyvateľ dediny. "Umýval v potoku sud a z toho to vzniklo, pravdepodobne ani on sám nevedel, čo tam je. Dúfam, že nejde o chemikáliu, ktorá by spôsobila škody na životnom prostredí," uzavrel starosta Rastislav Čepák.

Košecké Podhradie, obec, ktorú nedávno trápili povodne, tak pravdepodobne ďalší enviromentálny problém nečaká, konečné rozuzlenie však príde až po preskúmaní vzoriek políciou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy