Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mikulec reaguje na Pčolinského slová o otvorenej vojne: Necítim zodpovednosť
Zdielať na

Mikulec reaguje na Pčolinského slová o otvorenej vojne: Necítim zodpovednosť

BRATISLAVA / Necítim zodpovednosť. Jasne vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec, za to čo sa aktuálne deje v bezpečnostných zložkách, v jeho rezorte. Bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský však tvrdí, že v nich panuje otvorená brutálna vojna skupiniek, ktoré sledujú svoje záujmy. A zatiaľ čo Mikulec tieto slová odmieta, jeho politickí oponenti hovoria o alibizme.


"Ťažko mi na to odpovedať, či ja mám cítiť zodpovednosť za situáciu v akej sa nachádza policajný zbor," vyhlásil na tlačovej konferencií minister vnútra Roman Mikulec.

Banánová republika v ktorej akési skupinky policajných vyšetrovateľov a prokurátorov sledujú svoje záujmy. Hovorí o vojne v polícii spadajúcej priamo do kompetencií ministra vnútra, bývalý riaditeľ spravodajskej služby, Vladimír Pčolinsky.

"OČTK tu takpovediac nemali pána. Potom sa ľahko stane, že vznikajú rôzne skupinky, ktoré si ochočia nejakého prokurátora a rozhodnú sa bojovať nejaký svoj svätý boj. No a môže z toho vzniknúť až takáto vojna, ktorá tu je dnes," uviedol bývalý šéf SIS.

A takýchto skupín je na Slovensku viac povedal Pčolinský v rozhovore pre TV JOJ. Tvrdil, že v mnohých kauzách, ktoré policajti otvorili však okrem výpovedí spolupracujúcich obvinených chýbali aj ďalšie podporné dôkazy. Dôsledkom čoho je dnes tiež otvorený boj medzi políciou a policajnou inšpekciou.  "Nechcem povedať takú škaredú vec, ale keby sa zavreli navzájom, bol by pokoj konečne," zhodnotil Pčolinský.

​Faktom však je, že na Slovensku stále pokračuje nekončiaci spor týchto dvoch inštitúcií. Stál hlavu policajného prezidenta Kovaříka. Zodpovednosť je však podľa Pčolinského aj niekde inde.  "Je nejaká politická zodpovednosť. Ministra vnútra, vlády, kontrolných orgánov, čiže výboru pre obranu a bezpečnosť a ďalších," skonštatoval exšéf SIS. Tí ju však odmietajú a tvrdia, že situáciu majú pod kontrolou.

"Je to úplne bežný sprievodný jav boja proti korupcii, ktorú sme tu mali rozvinutú do všetkých bezpečnostných zložiek a všetkých sfér spoločnosti," myslí si predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa.

"Ja v súčasnej dobe necítim zodpovednosť za každého jedného vyšetrovateľa, ktorý sa rozhodne možno aj nejakým iným spôsobom vykonávať svoju prácu ako zákonne, legitímne a pri dodržiavaní všetkých interných predpisov,"  poznamenal šéf rezortu vnútra Roman Mikulec.


"Pre túto vládu je typický alibizmus, ale musím povedať, že aktuálny stav v polícií, niesol aj v minulosti, nesie aj bude niesť zodpovednosť minister vnútra," povedal opozičný prieskumový líder Peter Pellegrini.


Minister vnútra však nesúhlasí a vinu za stav jeho rezortu, jednoznačne pripisuje svojim predchodcom.  "Policajný zbor je de facto ten istý aký tu bol v mnohých oblastiach aký tu bol pred pár rokmi a ja myslím, že za to zodpovedný by mal byť niekto iný," uviedol Mikulec.

"Po roku a pol vo funkcii je ten rezort už jeho, za týchto okolností už sa nedá hovoriť, toto je všetko problém SMER-u. Už to začína vyznievať trochu smiešne,"
skonštatoval nezaradený poslanec Tomáš Valášek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy