Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slováci vybojovali v Tokiu až 11 medailí. Ide o tretie najúspešnejšie vystúpenie na paralympiáde
Zdielať na

Slováci vybojovali v Tokiu až 11 medailí. Ide o tretie najúspešnejšie vystúpenie na paralympiáde

BRATISLAVA / 70 medailí zo siedmich paralympijských letných hier. To je bilancia Slovákov, ktorej možno len zatlieskať. V Tokiu do nej pribudlo 11 cenných kovov, pričom naša výprava mala len 27 športovcov.

Na nedávnych paralympijských hrách v Tokiu slovenskí reprezentanti zopakovali medailový úlovok z Ria 2016 a doviezli domov 11 medailí (5 zlatých - 2 strieborné - 4 bronzové). Ide o tretie najúspešnejšie slovenské vystúpenie na paralympiáde v modernej histórii samostatnosti.

Na štvrtkovom stretnutí s médiami v Bratislave im k tomu prišiel osobne zagratulovať aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel. Od dlhoročného predsedu slovenských paralympionikov Jána Riapoša dostal ako darček tradičný japonský odev - kimono. "Už to, že sa do Tokia prebojovali, si zaslúži obdiv. Medaily boli už len sladká odmena. Som tu aj preto, lebo naše vzťahy so Slovenským paralympijským výborom sú priame, priateľské a konštruktívne,“ vyhlásil Anton Siekel v reakcii na webe Slovenského paralympijského výboru.

Aj šéf SPV chválil dobré vzťahy SPV a SOŠV. "Spoločným úsilím sa snažíme meniť slovenský šport, aj keď mu stále chýba systém. Medaily sú skôr výsledkom individuálnej snahy jednotlivcov,“ netajil Riapoš. Spolu s parastrelkyňou Veronikou Vadovičovou sú najúspešnejší slovenskí letní paralympionici . Obaja majú na konte šesť medailí z PH, z toho štyri zlaté a po jednej striebornej a bronzovej.

Riapoš v Tokiu rozšíril svoju medailovú zbierku o bronz zo súťaže družstiev, vybojoval si ho spolu s Martinom Ludrovským. V tejto súvislosti uviedol, že ho mrzí stále pretrvávajúci názor časti verejnosti na šport zdravotne znevýhodnených. "O paralympizme stále pretrváva názor, že nemáme konkurenciu, čo vôbec nie je pravda. Pevne verím, že Tokio bude aj preto veľký míľnik v búraní predsudkov,“ zakončil Riapoš na webe SPV.

V piatok prijme úspešnú slovenskú výpravu z PH 2020 prezidentka SR Zuzana Čaputová a vzápätí aj premiér Eduard Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy