Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mladíci, ktorí vraždili "pre pocit" sa pred súdom priznali. Rodičia mŕtveho Jozefa chcú pre dvojicu doživotie
Zdielať na

Mladíci, ktorí vraždili "pre pocit" sa pred súdom priznali. Rodičia mŕtveho Jozefa chcú pre dvojicu doživotie

PEZINOK / Vraždili, aby zažili pocit aké je to zabiť človeka a nakoniec chceli vidieť ľudský mozog. Dvaja muži obžalovaní z vraždy sa dnes po prvýkrát stretli zoči voči s rodičmi nebohého 47-ročného Jozefa. Tí, keď si na súde vypočuli ako ich milovaný syn prišiel o život neubránili sa slzám. Rudolf a Milan sa pred súdom k činu priznali. Hrozí im doživotie.

20 ročný Rudolf a o dva roky starší Milan. Títo dvaja mladíci spáchali jednu z najbrutálnejších vrážd v histórií slovenskej kriminalistiky. Dvojica si v Martine na čerpacej stanici vytipovala 47-ročného murára Jozefa a to len preto, aby ho mohli zniesť zo sveta. Na pumpe muža prehovorili, aby si spoločne vypili v starom kryte civilnej ochrany. Po pár minútach mu oznámili, že ho zabijú.

Nebohého spoločne udierali päsťami a nechýbali kopance. Rudolf potom schmatol drevený hranol a Jozefa ním tĺkol do hlavy a hrude až kým nezostal nehybne ležať. Neskôr mu skočil na krk. Rudolf ešte zobral sklenený črep a aby mal istotu, že je mŕtvy podrezal mu hrdlo. Milan na záver chcel vidieť ľudský mozog a črepom mu zarezal do hlavy.

"S takýmto prípadom sme sa na Slovensku sa ešte nestretli," vyhlásil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Po dvojicu si o niekoľko dní po vražde prišla Národná kriminálna agentúra. Dnes sa obaja obžalovaní postavili pred senát Špecializovaného trestného súdu, kde sa k ohavnému skutku priznali a vyhlásili svoju vinu. Chceli uzavrieť aj dohodu o vine a treste, tú ale Špeciálny prokurátor odmietol. Chce totiž pre nich tvrdé tresty. "Najmä u obžalovaného Dorčíka ide o mimoriadne agresívnu osobnosť. Jeho pravdepodobne jediný motív bolo mať skúsenosť s usmrtením akejkoľvek ľudskej bytosti a opakovane po skutku verbalizoval, že to kedykoľvek urobí znovu," skonštatoval Lipšic.


Manželský pár, ktorý prišiel o syna sa pri čítaní obžaloby neubránil slzám. Pre vrahov žiadajú ten najprísnejší trest.  "Doživotie a koniec! Bol to môj syn čo mi mal pomôcť, tak ho zavraždili," povedal so slzami v očiach otec nebohého.

Rodina nebohého žiada aj nemajetkovú ujmu vo výške 35 tisíc eur. Rudolf Dorčík sa pred súdom vyjadril, že je dokonca ochotný zaplatiť aj vyššiu sumu. Z jeho strany prišlo aj na slová ľútosti. "Aj sa práve ospravedlňujem, no písal som aj viac listov, ktoré som nakoniec nebol schopný odoslať, lebo som na to nemal odvahu," uviedol obžalovaný Dorčík.

"Keď vyjdu z basy tak majú toľko, čo on mal a môžu robiť ďalej to čo robili. Sa môžu hanbiť také niečo robiť. To by zver nedokáže a nie ešte človek človeku," skonštatovali rodičia nebohého.


Rozsudok na súde ešte nepadol. Výška trestu sa bude odvíjať aj od znaleckých posudkov, ktoré ukážu či je u obžalovaných možnosť nápravy.

Pojednávanie bude pokračovať 30. sepmtebmra. Pred súdom budú vypovedať znalci z odboru psychológie a psychiatrie. O deň na to, by mal padnúť aj rozsudok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy