Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Roman Mikulec dočasne poveril vedením polície Štefana Hamrana
Zdielať na

Roman Mikulec dočasne poveril vedením polície Štefana Hamrana

Minulý rok sa pri voľbe policajného prezidenta rozhodovalo medzi Petrom Kovaříkom a Štefanom Hamranom. Pozrite si archívnu reportáž.

BRATISLAVA / Novým, dočasným, policajným prezidentom bude Štefan Hamran. Stane sa tak 16.septembra. Na tlačovej konferencii to oznámil minister vnútra Roman Mikulec. Minister uviedol, že sa rozhodoval medzi piatimi menami.

"Je dôležité a prioritné, aby sme zabezpečili kontinuitu... Preto som sa po dôkladnom zvážení pozitívnych a negatívnych vecí rozhodol dočasne poveriť na post prezidenta policajného zboru pána Štefana Hamrana," vyhlásil na tlačovej besede šéf rezortu vnútra Roman Mikulec. Minister sa taktiež na besede zastal bývalého policajného prezidenta Petra Kovaříka. "Jeho rozhodnutie odísť z čela policajného zboru si nesmierne vážim ľudsky, pretože to nebolo jednoduché rozhodnutie,"  zhodnotil minister Mikulec, ktorý zároveň podotkol, že splnil "úlohy na úrovni."

Štefan Hamran doteraz šéfoval útvaru osobitného určenia policajného prezídia - Lynx komandu, predsedal medzinárodnej organizácie ATLAS združujúcej protiteroristické zásahové jednotky. Aj po dočasnom poverení plánuje zastávať tieto funkcie.

"Som presvedčený, že bude odhodlane a vytrvalo pokračovať v tom, čo sme tu začali," skonštatoval Mikulec, ktorý od Hamrana pokračovanie v reforme policajného zboru, materiálno-technického zabezpečenia a podpory jednotlivých útvarov.

"Bude to náročné," zhodnotil Hamran na tlačovej besede, ktorý bližšie nechcel komentovať kroky v policajnom zbore. Zároveň však poďakoval novinárom za "prácu v časoch, kedy bola polícia paralyzovaná." 

Hamran sa taktiež vyjadril k prebiehajúcej "vojne" v policajných zložkách.  "Je to podľa môjho názoru veľmi nešťastné... Budem sa snažiť vniesť do toho pokoj a kľud a rovnováhu. Čo sa týka vojny, vždy sme tu mali slušných policajtov, čo sa ukazuje, že sa niektorí policajti spreneverili svojmu povolaniu... Som za to, aby sme teraz a navždy vyriešili túto otázku," uviedol dočasne poverený šéf polície. 

Peter Kovařík sa vzdal funkcie koncom augusta. Policajný prezident končí vo funkcii k 15 septembru. Krajská prokuratúra Bratislava vzniesla 26. augusta proti nemu obvinenie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Policajný prezident mal podľa prokuratúry zmariť prebiehajúci zásah zadržania, ako aj vykonanie nasledovných trestno-procesných úkonov s obvinenými Matejom Zemanom a Petrom Petrovom.

Hamran v tomto kontexte uviedol, že kroky Kovaříka možno ťažko posúdiť, v závislosti od informácií, ktoré by dostal. "Všetky informácie nemám, pretože nie som nadriadený Petra Kovaříka a ja som nehodnotil ani tú akciu, ani jeho počínanie. Okrem toho som zo špeciálnej jednotky a niektoré veci môžem diametrálne rozdielne vnímať, ako pán Kovařík, čo je prirodzené, pretože som úplne z brandže a denno-denne vykonávam práve toto povolanie, kdežto pán Kovařík má skôr minulosť v oblasti vyšetrovania, kde je určite skúsenejší ako ja,"  zhodnotil kroky odchádzajúceho Kovaříka jeho nástupca. Napriek tomu podľa jeho slov " je úzus taký, že zásah sa nechá dokončiť." 

Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský pritom v exkluzívnom rozhovore pre TV JOJ uviedol, že v bezpečnostných zložkách prebieha "brutálna vojna" , za ktorú majú byť zodpovední aj politici. "Ja chápem vyjadrenia pána Pčolinského, o tom, že tu prebieha brutálna vojna z pohľadu jeho vnímania a chápem to. Na druhú stranu ja si nemyslím, že je to brutálna vojna v rámci polície, ale on sa vyjadril aj k tomu, že sú aj iné zložky, ktoré k situácií prispeli. Teraz by som sa k tomu nerád vyjadroval," uviedol na tlačovej besede Mikulec.

​"Očakávala som, že prezident policajného zboru prejde viacerými útvarmi policajného zboru, aby poznal jednotlivé útvary a poznal činnosti, ktoré tieto útvary vykonávajú,"  zareagovala na dočasné poverenie Hamrana, Denisa Saková z Hlas-SD.

Pčolinský: Výber je neštandardný

Poslanec Peter Pčolinský zo Sme rodina označil výber dočasného policajného prezidenta za neštandarný. Pčolinský argumentuje tým, že v takejto situácií by mal zastupovať policajného prezidenta jeden z viceprezidentov, kým sú Jana Maškarová a Róbert Bozalka. "Pán Hamran nie je viceprezident, ale je to rozhodnutie ministra vnútra a ja ho môžem len akceptovať," uviedol Pčolinský, ktorý podotkol, že ho Hamran počas vypočúvania branno-bezpečnostného výboru k funkcií šéfa polície nepresvedčil. "Ja by som skôr hľadal na miesto policajného prezidenta človeka, ktorý má široké menežérske, komunikačné a iné zručnosti," skonštatoval poslanec zo Sme rodina.

​Hamran v roku 2019 prihlášku na policajného prezidenta nepodal. Urobil tak až v roku 2020. Jeho dôvody si môžete prečítať v archívnom článku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy