Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hamran z komanda Lynx: Toto sú dôvody, prečo nepodal prihlášku na šéfa polície
Zdielať na

Hamran z komanda Lynx: Toto sú dôvody, prečo nepodal prihlášku na šéfa polície

BRATISLAVA / O kreslo prezidenta policajného zboru sa terajší šéf protiterostického komanda (ÚOÚ PPZ SR) nezaujíma. Prihlášku podľa vlastných slov Štefan Hamran nepodal, pretože dostal inú top ponuku.

Śéf Útvaru osobitného určenia policajného prezídia, Lynx Commanda Štefan Hamran, prihlášku na kandidatúru na post policajného prezidenta neposlal, hoci tak v minulosti zvažoval. Pre TV JOJ vysvetlil, prečo sa rozhodol zostať na mieste riaditeľa ÚOÚ a naďalej viesť naše elitné prepadové policajné komando. Podľa Hamrana ho v rokou 2019 čakajú profesionálne zásadné výzvy, ktorým sa chce dôsledne venovať. 

"Útvar osobitného určenia Prezídia Policajného zboru (Lynx Commando) sa pripravuje v tomto roku na organizáciu až dvoch medzinárodných protiteroristických cvičení (máj a október 2019), ktorých sa okrem stálych členov Atlasu tentokrát majú zúčastniť aj špeciálne jednotky zo Singapuru, Spojených štátov amerických a Izraela. Ich prítomnosť na spoločnom výcviku v Európe nie je samozrejmosťou, ale je aj prejavom uznania kvality v minulosti nami zorganizovaných cvičení," uviedol pre televíziu JOJ Štefan Hamran. 

​Hamran minulý týždeň neuviedol, či aj on patrí medzi horúcich kandidátov na kreslo policajného prezidenta a nevyvrátil ani mediálne špekulácie o tom, či sa o prezidentskú funckiu uchádza alebo nie. V stredu pre TV JOJ vysvetlil, prečo ho kreslo prezidenta nateraz neoslovilo. Dostal top ponuku, ktorá sa priamo dotýka jeho špecializácie a ak ju prijme, naďalej bude pôsobiť medzi najvycvičenejšími prepadovými a zásahovými komandami Európy.

“Vzhľadom na doterajšie úspešné pôsobenie Lynx Commanda ako lídra Expertnej skupiny Building v štruktúrach Atlasu (zoskupenie protiteroristických jednotiek krajín EÚ, Nórska, Švajčiarska a Islandu), som dostal ponuku uchádzať sa o post predsedu tohto elitného klubu. Okrem uvedeného sa pre Slovensko ponúka príležitosť zriadiť jedno z troch zamýšľaných centier excelentnosti pre výcvik špeciálnych policajných jednotiek v EÚ. Ďalšie takéto centrá majú vzniknúť v Nemecku a Taliansku. S uvedenými výzvami a príležitosťami súvisí ešte množstvo práce, ktorú je potrebné v blízkej budúcnosti vykonať. Z uvedených dôvodov som nemal v úmysle zúčastniť sa tohto výberového konania, a preto som žiadosť nepredložil," uviedol Hamran. 

Výcviková základňa zrejme na južnom Slovensku

Jedna z troch základní pre výcvik najprestížnejších zásahových policajných jednotiek by mohlo vyrásť na Slovensku, na zelenej lúke. Dostali by sme sa takýmto strediskom do úzkeho elitného klubu špecializujúcich sa na zásahové a prepadové jednotky, ktorých je vo svete excelentne málo. Podľa zistení TV JOJ by výcvikové stredisko pre elitných policajných kukláčov mohli vybudovať na južnom Slovensku. Obsahovalo by pre výcvik vybudované špeciálne stavby aj komplexy budov. Jedno centrum excelentnosti bude výcvikovým zariadením pre lietadlové zásahy, ďalšie pre lodné. "Na Slovensku by po odsúhlasení mohlo vzniknúť jedinečné výcvikové centrum pre cvičenie v budovách a v zástavbe," uviedol pre TV JOJ Štefan Hamran, riaditeľ Útvaru osobitného určenia, Lynx Commando.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy