Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Záborská opäť predkladá svoj návrh upravujúci pravidlá interrupcií, jej koaličná poslankyňa nešetrí kritikou
Zdielať na

Záborská opäť predkladá svoj návrh upravujúci pravidlá interrupcií, jej koaličná poslankyňa nešetrí kritikou

SLOVENSKO / Po neúspechu pred takmer rokom sa poslanci v septembri opäť budú zaoberať témou interrupcií. Na septembrové rokovanie parlamentu opätovne svoj návrh predkladá Anna Záborská. A kým ona i tentokrát hovorí o pomoci tehotným ženám a rodinám, jej koaličná poslankyňa nešetrí kritikou a za návrh SAS ani tentokrát hlasovať nebude.

Posledný pokus zmeniť zákon skončil v októbri 2020 neúspechom, neprešiel o jeden hlas.

V polovičke septembra príde ďalší pokus 

Anna Záborská so skupinou poslancov predkladá zákon o pomoci tehotným ženám opätovne s malými zmenami. Zavádza inštitút utajeného tehotenstva, ale tiež predĺženie lehoty na rozmyslenie o umelom potrate na 72 hodín. Výrazné rozšírenie informácií, ktoré tehotná žena dostane pri žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva. "Aby aj pri štvrtom dieťati dostali matky plné kočíkovné, ako pri predošlých deťoch. Chceme, aby tie ženy mali informácie, ako môžu riešiť svoje tehotenstvo," hovorí Záborská. 

"Zneužíva bod, ktorý je v koaličnej zmluve o tom, že zákony týkajúce sa ochrany života môžu predkladať bez toho, aby my napríklad, alebo iní koaliční kolegovia, mohli dať veto a zablokovať tento zákon. V tomto prípade to nie je možné, ale ten návrh zákona podľa mňa obsahuje aj body, ktoré sa netýkajú ochrany života," tvrdí poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS).  

Zákon sa teda v parlamente ocitne opäť, zdá sa, že s väčšou šancou na jeho schválenie. Aj keď už teraz zaznievajú v rámci koalície výhrady, že nie je čas riešiť opätovne túto tému a je to prioritne riešenie interupcií a nie pomoc tehotným ženám. Ak by bol tento zákon rozdelený na dve časti, časť liberálov by bola ochotná niektoré zmeny podporiť. V tejto podobe ale zaň hlasovať nebudú, a keďže ide o etické otázky, platí v koalícií voľné hlasovanie. "Sú tam ale fatálne zlé návrhy, ako napríklad motivácia rodiť zdravotne ťažko postihnuté deti s odmenou 4000 EUR. Potom dva dni naviac na rozmyslenie, pretože ženy potrebujú pani Záborskú, aby začali rozmýšľať, pretože bez nej by to nešlo," hovorí Cigániková. 

"Je v koaličnej dohode, že určité kultúrno-etické otázky, tak tam je voľná ruka  a nemôžeme to vetovať," hovorí predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). 

"Je to tak správne, že tí poslanci sa majú v takýchto hodnotových veciach rozhodovať, ako to cítia," tvrdí predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. 

"Prečítam si ten návrh, tak ako predtým a potom sa rozhodnem," hovorí poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). 

Veľmi podobné to bude aj v strane Smer-SD a Hlas-SD

Aj tu platí, že nevidia dôvod na otváranie tejto témy. "Považujem súčasnú právnu úpravu umelého prerušenia tehotenstva za dobrú a dostatočnú," hovorí poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD). "To ona si dala svätý boj nejaký, ktorý chce až do konca dobojovať. Hlas určite nezahlasuje za takýto návrh," hovorí poslanec NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy