Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viacerým školám hrozí možná dištančná výučba. Riziko je najmä v menej zaočkovaných okresoch
Zdielať na

Viacerým školám hrozí možná dištančná výučba. Riziko je najmä v menej zaočkovaných okresoch

SLOVENSKO / Ministerstvo školstva pozná okresy, v ktorých hrozí zatváranie škôl už od konca septembra. Rezort sa obrátil na epidemiológov a matematikov s požiadavkou vypracovania prognózy epidemiologickej situácie na základných aj stredných školách . Vypracovali koeficient rizikovosti šírenia vírusu a zatvárania škôl. Z prognózy podľa ministra vyplýva, že vysoká rizikovosť zatvárania škôl je aktuálne v piatich okresoch. Zároveň rezort školstva rozbehol rokovania o skrátení karantény pre celú triedu v okresoch s vyššou mierou zaočkovanosti a to v prípade že pozitívny na Covid -19 bude len jeden zo žiakov.

Podľa ministerstva školstva je pravdepodobné, že v okresoch s nižšou zaočkovanosťou bude vyšší výskyt ohnísk nákazy a tým vyššia pravdepodobnosť dištančného vzdelávania. Nie sú to fakty ale prognóza odborníkov. 

"Ja som z vlastnej iniciatívy požiadal skupinu odborníkov, aby mi vypracovali takéto mapky. Každý týždeň sa budú aktualizovať podľa vývoja pandémie," povedal minister školstva Branislav Gröhling. 

Aktuálne sú najväčie riziká vzniku ohnísk pre nižšiu zaočkovanosť učiteľov, žiakov starších ako 12 rokov aj celkovej populácie v týchto okresoch. "Čo sa týka základných škôl rizikové sú okresy Námestovo, Veľký Krtíš, Poltár, Rimavská Sobota, či Gelnica," uviedol Gröhling. Čo sa týka stredných škôl tiež sa tam objavujú tie isté okresy. K rizikovým patrí Poltár,Rimavská Sobota, Námestovo, Gelnica a Košice okolie. 

​Medzi rizikové okresy patrí aj Rimavská Sobota. Názory ľudí na očkovanie sú rôzne. "Kto sa zaočkovať sa dá, kto sa nedá, ten sa nedá," povedal obyvateľ mesta. "Ja nie som očkovaná, ani sa nedám," uviedla mladá žena. 

"My sme zaočkovaní už dávno. Myslím si, že by sa mali dať zaočkovať aj deti od dvanásť rokov," povedala štaršia pani. "Som zaočkovaná a tiež aj moje dieťa."

Minister sa tiež snaží pre okresy s vyššou zaočkovanosťou vyrokovať skrátenie karantény. "Náš návrh pozostáva z troch vecí, skrátenie karantény ďalej s tým že už po piatich dňoch bude možnosť PCR testu a zavedenie individuálnej karantény. Ak je tam vysoká miera zaočkovanosti v triede nech zostane v karanténe len pozitívny žiak, ostatní pokračujú v škole. Uvidíme to s ministrom zdravotníctva a hlavným hygienikom len v rokovaní," dodal Gröhling. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy