Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Demonštrácie v Bratislave: Protestujúci začali napádať policajtov, snažili sa prevrátiť policajnú dodávku
Zdielať na

Demonštrácie v Bratislave: Protestujúci začali napádať policajtov, snažili sa prevrátiť policajnú dodávku

BRATISLAVA / ​Pri príležitosti Dňa ústavy SR sa v Bratislave zišli stovky demonštrantov, ktorí protestujú proti nariadeniam vlády. Nespokojní Slováci sa zhromaždili pred prezidentským palácom a opäť blokujú cesty na Hodžovom námestí. Demonštráciu riadi politická strana ĽSNS. Na Deň ústavy sa konali protesty aj v Košiciach, na Hlavnej ulici boli tri rôzne zhromaždenia.

Protestujúci dav opäť zablokoval cesty na Hodžovom námestí 

Demonštranti sa presúvali od prezidentského paláca cez Staromestskú ulicu smerom na Most SNP. Policajní tažkoodenci zablokovali cestu. Dav sa následne vrátil k prezidentskému palácu. 

Demonštranti začali fyzicky napádať policajtov a snažili sa prevrátiť policajnú dodávku 

Protestujúci sa nachádzali aj pred Národnou radou SR, a aktuálne sa pohybujú v okolí prezidentského paláca. Niektorí z demonštrantov sa začali búriť proti policajným opatreniam. Pokúsili sa prevrátiť policajnú dodávku a svoju agresivitu prejavovali aj voči policajtom, a to fyzickým napádaním. 

"Po 13.00 h boli z dôvodu protiprávneho konania na Námestí Alexandra Dubčeka obmedzené na osobnej slobode dve osoby, ktoré boli následne eskortované na policajné oddelenie," uverejnila polícia na sociálnej sieti. 

Zadržali dvoch ľudí z Občianskeho tribunálu

Po ich zadržaní sa skupina asi dvadsiatich ľudí rozpustila. Protestujúci sa presunuli pred prezidentský palác, kde v demonštráciách pokračujú, tam demonštráciu riadia Kotlebovci. 

ĽSNS vyzýva ľudí najmä k demonštrácii proti očkovaniu, opatreniam a samotnej vláde 

Na námestí je prítomných viacero členov policajného zboru. "Situáciu budeme priebežne monitorovať a v prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku, alebo páchaniu inej protiprávnej činnosti, využijeme zákonné opatrenia na zjednanie nápravy," uviedla na sociálnej sieti polícia. 

Kotleba vo svojom prejave ostro kritizuje prezidentku a vládu 

Marián Kotleba na proteste spred prezidentského paláca kritizuje vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej. Prezidentka uviedla, že Ústava SR chráni občanov pred možnou svojvôľou. "Milá Zuzanka, to už dávno neplatí. Zo zákonov si robíte toaletný papier a vláda si všetko nastavuje tak, aby mohla šľapať po vlastných občanoch. To je dnes ústava a zákony," hovorí Kotleba.  

Protesty v Košiciach: Na Deň ústavy sa na Hlavnej ulici konali tri rôzne zhromaždenia

Na Deň ústavy sa konali aj protesty v Košiciach. Dve organizovali politické strany a jedno občianski aktivisti. Budova Ústavného súdu SR bola preventívne ohradená bariérami a v jej blízkosti sa pohybovalo niekoľko policajných hliadok.

O 15:00 sa pri Dolnej bráne začalo protestné zhromaždenie hnutia Republika, na ktorom sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Zhromaždenie, na ktoré strana Smer-SD, pozývala svojich prívržencov pred ústavný súd, sa nakoniec o 16:00 konalo pri súsoší Immaculata, niekoľko stoviek metrov od budovy súdu. Pred približne dvoma tisíckami ľudí vystúpil okrem súčasných predstaviteľov strany Smer-SD aj bývalý prezident Ivan Gašparovič.

Tretie zhromaždenie neďaleko OD Urban organizovali občianski aktivisti z komunity Otvorené Košice

Prišli svojou účasťou podporiť Ústavný súd SR. "Sme tu dnes preto, aby sme zastupovali hlas slušných ľudí, ktorí aj napriek veľmi ťažkej situácii, v ktorej sa ako spoločnosť nachádzame, dodržiavajú opatrenia, nespochybňujú vedcov a sú zodpovední a solidárni so svojím okolím. A chceme ukázať, že sme stále tu a je nás stále veľa,“ uviedol zakladateľ komunity Otvorené Košice Ján Gálik. Toto zhromaždenie sprevádzalo niekoľko výtržností, keď priaznivci strany Smer-SD presúvajúci sa popred zhromaždenie verbálne a v niektorých prípadoch aj fyzicky napádali aktivistov komunity. Aj z tohto dôvodu ukončili aktivisti svoje zhromaždenie predčasne.

Správu budeme aktualizovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy