Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vodu Hričovskej priehrady zakalila neznáma látka. Miestne labute sfarbila na čierno
Zdielať na

Vodu Hričovskej priehrady zakalila neznáma látka. Miestne labute sfarbila na čierno

HRIČOVSKÁ PRIEHRADA / Vodu Hričovskej priehrady zakalila neznáma látka. Chatári z okolia sa pritom veľmi vyľakali najmä pre obavu o živočíchy, ktoré tam majú svoj domov. Privolali teda odborníkov, ktorí sa snažia zistiť, kto má na svedomí znečistenie vodnej nádrže.

 Ľudia v žilinskej mestskej časti Strážov si  všimli, že voda, ktorá tečie pri ich chatkách, je akási iná. "Vyzerá to veľmi zle, ráno bola roztiahnutá mastná olejová škvrna do šírky 3-4 metrov," skonštatoval miestny záhradkár Štefan Beliančin.

Najviac ich zarazil pohľad na labute, ktoré ich pravidelne navštevujú. Vznešené biele vodné operence úplne zmenili farbu. "Ráno, pred deviatou boli čistučke biele, teraz k obedu majú krky čierne,"  dodal záhradkár.

Znečistenie priehrady na rieke Váh preverila inšpektorka životného prostredia, ale i zástupca správcu toku a taktiež člen rybárskej stráže. "Slovennský vodohospodársky podnik odobral vzorky a jeho akkreditované laboratórium vykoná analýzu. Ide o doposiaľ mimoriadne znečistenie vôd bez známcu pôvodcu. Mimoriade zhoršenie vôd sa prejavilo zafarbením a mastným povlakom typickým pre ropné látky, avšak  chýba typický zápach," povedal generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.

A až po výsledkoch laboratórnych testov bude jasné, aká látka unikla do vodnej nádrže Hričov.  Ak by sa Inšpekcii životného prostredia podarilo zistiť kto je za znečistením vody v Hričovskej priehrade, môže stihnúť vinníka pokuta až do výšky 165-tisíc Eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy