Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Ničivá veterná smršť v Banskej Bystrici: Domy ostali bez strechy, vzduchom lietalo všetko
Zdielať na

FOTO: Ničivá veterná smršť v Banskej Bystrici: Domy ostali bez strechy, vzduchom lietalo všetko

BANSKÁ BYSTRICA / Desiatky strhnutých striech, polámané stromy, zavalené autá. Krátky, no mimoriadne silný vietor napáchal v Banskej Bystrici spúšť, z ktorej sa budú ľudia ešte dlho spamätávať. V teréne bola asi stovka hasičov. V meste zasadal krízový štáb. Zamestnanci celý deň rátali škody, ktoré im nahlásili ľudia.

​Zbehlo sa to rýchlo. Silný vietor vyčíňal v Banskej Bystrici necelú polhodinu, no jeho veľká sila ľudí okolo polnoci vyhnala z postelí. "Na veľký rachot som sa zobudil. Ako padá celá strecha," povedal jeden z obyvateľov. Najväčšie škody hlási časť Skubín a Podlavice. Tam strhol vietor strechu z viac ako desiatich domov. Stromy popadali na autá, strhlo tiež káble elektrického vedenia. Bez elektriny zostalo viac ako 70-tisíc odberných miest a 900 trafostaníc bolo bez napätia. "Poruchy sú rozsiahle a prebieha identifikácia, komplikáciou bol rozsiahly terén, priorita je najmä v najviac obývaných oblastiach," vyjadril sa Miroslav Gejdoš, hovorca Slovenská distribučná.

Vzhľadom na situáciu v utorok zasadal krízový štáb mesta a následne vyhlásil mimoriadnu situáciuRáno sa nedalo dostať trolejbusom do Roosveltovej nemocnice. V súvislosti s počasím, ale nehlásili žiadne zranenia na pohotovosti. Na banskobystrickom námestí zariadenie z terás a stánkov rozmetalo po okolí. V obci Horné Pršany strhlo strechu z obecného úradu, dopadla do vedľajšej záhrady a poškodila ďalšie domy. Voda tiekla do obecného archívu, z ktorého v noci vynášali dokumenty. "Už len prísť do obce bol problém, všade boli popadané stromy," povedal Miroslav Slovák, HaZZ Banská Bystrica. Mesto obyvateľom postihnutých domov poskytlo plachty na zakrytie strhnutých striech. Škody ľudia priebežne nahlasujú, ich výška ešte známa nie je. "Chvalabohu, prestalo pršať, dúfam, že to vydrží deň, dva, aby sme to dali do poriadku," dodal jeden z obyvateľov. 

Ďalšia rana pre postihnuté obce aj v bardejovskom okrese

Obyvatelia obcí v bardejovskom okrese sa ešte nestihli spamätať z víkendových záplav a už ich zasiahli ďalšie. V pondelok večer sa viacerými obcami opäť prehnala silná búrka. Podľa miestnych obyvateľov bola ešte strašnejšia, ako tá prvá a napáchala aj väčšie škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy