Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V okrese Bardejov je čierna skládka, na ktorej odstránenie treba 20 tisíc eur. Kto to zaplatí?
Zdielať na

V okrese Bardejov je čierna skládka, na ktorej odstránenie treba 20 tisíc eur. Kto to zaplatí?

NIŽNÁ VOĽA, OKRES BARDEJOV / Za obcou Nižná Voľa vznikla už pred rokmi nelegálna skládka, ktorá z roka na rok nebezpečne rastie. Malebné pohľady na kopcoch za dedinou kazí výhľad na vyhodené toaletné misy, či nepotrebné umývadlá. Obec s takmer 300 obyvateľmi sa pustila do likvidácie čiernej skládky, no vyrátala, že ju to vyjde na takmer 20 tisíc eur. Pozemok pritom patrí štátu a spravuje ho Slovenský pozemkový fond. ZMOS tvrdí, že štát si na takúto činnosť urobil zo samospráv sponzora.

Umývadlo na brehu lesného potôčika. Plasty, ale aj azbestová krytina. Prechádzka prírodou za Nižnou Voľou vyzerá aj ako náučný chodník o tom, čo všetko ľudia dokážu vyhodiť.

Nenápadné miesto za dedinou v lone prírody využívali nepoctivci roky aby sa zbavili všelijakého odpadu. Teraz to za tých všetkých nepoctivých pocíti jedna obecná kasa. "Nakoľko vyšetrovaním sa nezistilo, kto je pôvodcom odpadu, obec Nižná Voľa je zo zákona povinná túto čiernu skládku odstrániť," konštatoval starosta obce Nižná Voľa, Marcel Kaščák. Obec s 280 obyvateľmi na takéto niečo v rozpočte nemá rezervy. Bude si zrejme musieť požičať. Takáto likvidácia čiernych skládok neznámeho pôvodu to sa netýka len Nižnej Vole a to sa nepáči Združeniu miest a obcí Slovenska. Štát podľa nich zákonom uložil samosprávam povinnosti, no na peniaze sa akosi zabudlo. "Podľa zákona o odpadoch, ak sa nezistí zodpovedná osoba a ide o komunálne odpady alebo drobné stavebné odpady, zhodnotenie alebo zneškodnenie nezákonne umiestneného odpadu zabezpečí obec, na ktorej území bol nezákonne umiestnený odpad," vyjadril sa v stanovisku Slovenský pozemkový fond. 

"Slovenský pozemkový fond svojim prístupom, svojou pasivitou robí zo samospráv biele kone, pretože nerieši problémy a čaká, že tie problémy vyriešia mestá a obce a ešte to aj za štát zaplatia," vyjadril sa ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska, Michal Kaliňák. S odstránením skládky už postupne začali. Celkové náklady aj s odvozom na legálnu skládku a uskladnenie odpadu však odhadujú na 20 tisíc eur. "Zvažujeme o úvere, alebo zvažujeme, že keď ministerstvo životného prostredia vyhlási výzvu na uskladnenie čiernych skládok tak sa zapojíme," uviedol starosta Marcel Kaščák. Náklady na odstránenie nelegálnych skládok zaťažujú obecné či mestské rozpočty aj tým, že peniaze by sa zišli na iný životný komfort v meste či na dedine. ZMOS tvrdí, že štát by sa mal o pozemky starať rovnako ako to zákonom prikázal iným vlastníkom. "Štát by sa mal o tie pozemky starať rovnako ako iný a ďalší vlastník, mal by ich kontrolovať, pravidelne kosiť a udržiavať," vyjadril sa Michal Kaliňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy