Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Polícia varuje: V Bratislave sa množia vlámačky do bytov
Zdielať na

Polícia varuje: V Bratislave sa množia vlámačky do bytov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / "POZOR MNOŽIA SA VLÁMAČKY DO BYTOV! BUĎTE OSTRAŽITÍ, ZAZNAMENALI SME NÁRAST PRÍPADOV VLÁMANÍ DO BYTOV!" píše Polícia Slovenskej Republiky na ich Facebookovom profile. Bratislavskí policajti evidujú nárast krádeží vlámaním do bytov, ku ktorým došlo bez viditeľného násilia. Polícia teda vyzýva k zvýšenej pozornosti a všímavosti. 

"POZOR MNOŽIA SA VLÁMAČKY DO BYTOV! BUĎTE OSTRAŽITÍ, ZAZNAMENALI SME NÁRAST PRÍPADOV VLÁMANÍ DO BYTOV!" píše Polícia Slovenskej Republiky na ich Facebookovom profile. Bratislavskí policajti evidujú nárast krádeží vlámaním do bytov, ku ktorým došlo bez viditeľného násilia. Polícia teda vyzýva k zvýšenej pozornosti a všímavosti. 

Páchatelia si vyhľadávajú byty podľa prítomnosti majiteľov

Dávajú pozor na to, či sa v byte svieti, alebo či z neho vychádza hluk. Bezpečnostné zámky dverí prekonajú bez použitia násilia. Do bytových domov sa dostávajú napríklad po znefunkčnení magnetického zámku vchodových dverí. Nalepia tam cudzie predmety (filcové, či gumené podložky), ktoré následne zabránia úplnému uzatvoreniu magnetického systému dverí. Aby nevzbudzovali podozrenie susedov a okolia, kradnú najmä šperky a cennosti malých rozmerov. 

V tejto súvislosti vydala polícia niekoľko odporúčaní

Polícia napríkla odporúča, aby si obyvatelia zabezpečili dom, či byt bezpečnostnými dvermi a kvalitnými zámkami, ktoré by sťažili a spomalili prístup páchateľa. Pred odcestovaním do zahraničia si zamknite dvere a zavrite okná. Netreba zabúdať ani na podkrovie, poschodie, malé srtešné okná a pivničné okná. Keďže páchatelia si starostlivo vyberajú byty, v ktorých nikto nie je, počas vašej neprítomnosti v byte je dobré, aby ste požiadali príbuzných, známych, či susedov, aby pravidelne vyberali poštovú schránku a kontrolovali neporušenosť obydlia. Noedporúča sa taktiež zaťahovať okná roletami, pretože tým dávate najavo, že nie ste doma. Polícia okrem toho neodporúča nechávať si doma väčšie množstvo finančných prostriedkov. Pomôcť by mohla aj kontrola magnetických zámkov vchodových dverí bytových domov, či nie sú znefunkčnené napríklad nalepením cudzích predmetov. "Takisto venujte pozornosť označeniu bytov napr. na vašich vchodových dverách či zárubniach nálepkami. V minulosti bolo zistené, že zlodeji si tak označovali byty, ktoré neskôr vykradli," varuje Polícia Slovenskej republiky na svojom Facebookovom profile. 

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o stotožnenie mužov na fotografii

"Zároveň sa v tejto súvislosti policajti piateho bratislavského okresu obracajú na verejnosť so žiadosťou o stotožnenie mužov na fotografii, ktorí by svojimi informáciami vedeli prispieť k objasneniu tejto majetkovej činnosti," žiadajú na sociálnej sieti. O taktike zlodejov odporúča polícia informovať aj susedov a požiadať ich, aby venovali pozornosť okoliu bytu a všímali si pohyb neznámych podozrivých osôb, a ak je to možné, vyfotografovali ich. 





Súvisiace články

Najčítanejšie správy