Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Cez víkend sa na púti v Litmanovej stretli tisíce veriacich. Rúška na tvári mali len poniektorí
Zdielať na

Cez víkend sa na púti v Litmanovej stretli tisíce veriacich. Rúška na tvári mali len poniektorí

LITMANOVÁ / Hygienici nadšení nie sú. Cez víkend sa na púti v Litmanovej stretli tisíce veriacich. Stáli tesne vedľa seba, ale rúška na tvárach nemali. Bohoslužba je pritom hromadným podujatím a okrem kapacitných obmedzení by ľudia aj v exteriéri mali mať dýchacie cesty prekryté. Zopakuje sa podobná situácia aj počas návštevy pápeža?

Na nami odvysielaných záberoch vidíte, že ľudia stoja v tesnej blízkosti a rúško na tvári má len veľmi málo veriacich. Dokonca aj premiér ho na tvári chvíľami mal a chvíľami zas nie.
"Najhrošie na tomto mieste je dodržať vankoajšom priestore naozaj tie rúška," myslí si správca farnosti, Rastislav Janíčko.

"Bohoslužby sú, podobne ako obrady sobáša a krstu, hromadnými podujatiami, ktorých podmienky upravuje vyhláška Úradu verejného zdravotníctva. Platia napríklad kapacitné obmedzenia. Dodržiavať treba aj ostatné pravidlá pre hromadné podujatia, ako napríklad nosenie rúšok nielen v interiéri, ale aj v exteriéri," uvádza v stanovisku komunikačné oddelenie ÚVZ SR.

Prípravy už začali

Za mnou je 21 hektárový pozemok, kde 15. septembra svätý otec odslúži omšu, prípravy už začali. Geodeti vykonali prieskum.
"Mali sme geodetické zameranie celého plánu, takže už vieme, že sa to tam zmestí všetko," povedal páter Ondrej Kentoš, organizátor omše s pápežom Šaštín-Stráže. Ďalej dodal, že priestranstvo pripravujú na 350-tisíc veriacich, a to bez ohľadu na pandemickú situáciu.
Návšteva svätého otca má právny status výnimočnej udalosti. "Každy jeden účastníkov bude musieť byť predom zaregistrovaný a už pri vypĺňaní registračného formulára je potrebné zaškrtnúť, o tom, že daný účastník prehlasuje, že v deň konania svätej omše už bude spĺňať všetky podmienky o zaočkovanosti. Túto predregistráciu už budeme následne komunikovať aj s NCZI," povedal Kentoš. Po príchode bude dvojitá kontrola, pričom bude spočívať v bezpečnostnej a kontrole green pasov, ktoré budú kontrolovať dobrovoľníci. Bezpečnostné kontroly, bude vykonávať policajný zbor.

"Po komunikácii s ministerstvom zdravotníctva k dnešnému dňu platí to, že budú mať prekryté aj horné dýchacie cesty," informoval páter.
 
Skontrolovať 350-tisíc ľudí každého osobitne si vyžaduje skutočne dlhý čas. Organizátori v súčastnosti trávia čas s výpočtami, tak, že, čo človek to 40 sekúnd. Samotný vstup do areálu bude prebiehať už od 22. hodiny vpred deň slávnosti až do približne do 8. hodiny rannej. Naďalej sa tiež hľadajú dobrovoľníci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy