Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gröhling vyzýva k očkovaniu. Problémom je ale náročný administratívny proces
Zdielať na

Gröhling vyzýva k očkovaniu. Problémom je ale náročný administratívny proces

BRATISLAVA / Do otvorenia škôl zostáva už len mesiac. Najvyššia zaočkovanosť je aktuálne na západnom Slovensku. Ani tam tam to však nestačí na vytvorenie kolektívnej imunity. Minister školstva, preto opäť vyzval rodičov, deti aj učiteľov, aby ešte využili možnosť vakcinácie, aj bez registrácie. Lenže pediatri sa do toho nehrnú.

"My vyzývame, aj rodičov aj učiteľské zbory a zamestnancov škôl, aby zvážili opätovne očkovanie, aby využili ešte tých pár týždňov do začiatku školského roku, " vyzýva minister školstva Branislav Gröhling.
"Školy určite privítali aj takýmto spôsobom, že ministerstvo školstva sa vložilo do tejto problematiky," myslí si Gabbriel Kalna riaditeľ ZŠ Pavla Marcelyho. Minister argumentuje aj tým, že nás v miere zaočkovanosti predbiehajú ostatné krajiny Európy, dokonca, aj naši susedia. V Maďarsku a Rakúsku je to 58 percent, v Česku 52 a v Poľsku 48 percent.

"Na západnom Slovensku sú čísla v rámci zaočkovania veľmi vysoké a myslím si, že naozaj bude vzdelávací proces pokračovať kontinuálne. Bohužiaľ na východe Slovenska je tam výrazný predpoklad, že sa budú zatvárať školy," povedal šéf rezortu.
Väčšina okresov na západe už smeruje k 50-tim percentám. Lídrom je Bratislava. Na druhej strane sú okresy s 30-timi percentami. Najmenej zaočkovaných hlási Gelnica a Revúca. 

Matovič kritizuje aktuálny stav

Tento stav opäť kritizoval expremiér Matovič. "Ak budeme ďalej napredovať takýmto tempom, 85 % zaočkovanosť potrebnú pre dosiahnutie kolektívnej imunity dosiahneme približne v októbri 2023. To znamená - dobrovoľne sme sa rozhodli vtrhnúť do boja s Deltou s holými rukami," napísal Matovič na sociálnej sieti.
"Som si istý, že dosiahneme lepšie výsledky na tých Kysuciach, na Orave, na Gemeri. To sa nám musí podariť. Ešte sme si tam nespravili domácu úlohu," povedal analytik Ivan Bošňák.
Minister Gröhling sa obáva, že delta variant sa bude šíriť práve medzi deťmi. "To by potom deti mohli preniesť na svojich rodičov, ktorí nebudú zaočkovaní. Preto my by sme boli radi, aby rodičia k tomu zodpovedne pristupovali a za ich účasti prebieha aj očkovanie detí, aby ho využili," dodal Gröhling.

O očkovanie je záujem veľký 

Podľa pediatričky Kataríny Šimovičovej rodičia detí nad 12 rokov majú veľký záujem ich dať zaočkovať. Tvrdí, ale, že sa do toho detskí lekári veľmi nehrnú, lebo je to pre nich pomerne náročný administratívny proces. "My musíme ambulovať denne 6 hodín minimálne až 7 pre choré deti. A pre iné očkovania a pre preventívne vyšetrenia. Z toho nájsť nejaké hodiny, kedy by sme zablokovali príchod takýchto detí, je dosť problematické, " myslí si Šimovičová.
Len u tejto pediatričky ide o 500 detí. Keby sa len polovica z nich chcela dať zaočkovať aj tak je to podľa nej ťažké do 1. sebtembra zvládnúť. "Stále nad tým špekulujem, ako by som to spravila, pretože tí rodičia týchto detí mojich pacientov majú záujem a pýtajú sa skoro každý deň," dodala pediatrička.
A tento stav potvrdzuje aj riaditeľ školy v Ružinove. "Keď sme odchádzali na prázdniny v júni, tak to vyzeralo všetko ružovo a naozaj rodičia prejavovali vysoký záujem, " povedal Kalna.
Pediatrička pritom vidí aj pri deťoch očkovanie ako najhlavnejšie riešenie. "Pretože mi tie deti očkujeme celý život od kojeneckého veku. Takže jedine očkovanie pri takýchto infekčných chorobách pomôže."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy