Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plánujete kúpiť byt či dom? Ceny nehnuteľností dosiahli ďalší rekord
Zdielať na

Plánujete kúpiť byt či dom? Ceny nehnuteľností dosiahli ďalší rekord

BRATISLAVA / Historicky nové rekordy zaznamenali v druhom štvrťroku ceny nehnuteľností, ale aj úvery na bývanie. Analytici sú prekvapení a len neveriacky krútia hlavami. Napriek ekonomickým problémom a rekordným rastom to na Slovensku ešte stále dokáže rásť. Pandémiu vidieť len v jednej veci. Ceny domov rastú rýchlejšie ako bytov.

Aj pes na balkóne bratislavského Ružinova sa pravdepodobne len tak neveriacky rozhliada kam opäť ceny bytov vyskočili. Rovnako ako analytici Národnej banky, či realiťáci.  "V prepočte na medziročný rast to vychádza na 18,6 %. Úrovňovo sú tieto ceny zatiaľ najvyššie, aké sme doposiaľ na Slovensku zaznamenali," skonštatoval analytik makroekonómie NBS Roman Vrbovský.


18 percent je pritom priemer. Anomália sa nepáči už ani odborníkom v oblasti realít. "V niektorých oblastiach až 25 percent. Je to nárast, ktorý nie je úplne typický a naozaj nie je dobrý pre realitný trh. Veľmi ťažko sa potom reaguje s cenotvorbou, ako aj s plánovaním samotných projektov,"  uviedol analytik NARKS Martin Lazík.


Za týmto fenoménom je naďalej veľký nedostatok nehnuteľností, neuveriteľne nízke úroky na hypotékach, ako aj opätovné otváranie ekonomiky a očakávaný rast miezd. Ale aj jeden faktor, ktorý s celosvetovou pandémiou súvisí - druhotne. "Oceľ a iné stavebné prvky nám rastú naozaj závratným tempom," dodal Lazík.

Nehnuteľnosti šli v druhom kvartáli najviac hore v Bratislavskom a Trenčianskom kraji, naopak, v Košickom došlo k miernej korekcii cien. Čo sa týka štvrťročných rozdielov, tak ceny domov predbiehajú v raste byty.

Rast cien domov 2021

druhý štvrťrok - 1580 eur/ m2

medzikvartálne - +7,4%

medziročne - + 21,9%

Rast cien bytov 2021

druhý štvrťrok - 2298 eur/ m2

medzikvartálne - + 5,5%

medziročne - + 13,5% 


Neznamená to však, žeby sme boli krajina boháčov. Ľudia sa na Slovensku zadlžujú rýchlo a vo veľkom ako málokde a kedže ceny nehnuteľností stúpajú tak napriek nízkym úrokom musia robiť rôzne finty, aby si mohli požičať dostatok. "Je možné prizvať dalšieho spolužiadateľa do úveru. Väčšinou to bývajú rodičia, ak ešte majú preddôchodkový vek a majú príjem," informoval finančný expert Marián Bulík.

Netreba, ale zabúdať, že v prípade problémov musí finančnú rukavicu podať spoludlžník a to môže raz v budúcnosti rozhádať priateľov, či rodiny. "Práve tá ťarcha na rodičovskú nehnuteľnosť, prípadne sťaženie prístupu k úverom súrodencov," skonštatoval Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

NBS a ekonomovia však varujú.Neulietavajte príliš vysoko. Trh s nehnuteľnosťami a úvermi sa brutalne prehrieva. Mohli by ste preto nebezpečne padnnúť dole.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy