Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tatry navštívili mimoriadne vzácni turisti. Aj napriek svojmu vzácnemu syndrómu prišli vyčistiť lesy
Zdielať na

Tatry navštívili mimoriadne vzácni turisti. Aj napriek svojmu vzácnemu syndrómu prišli vyčistiť lesy

VYSOKÉ TATRY / Pod tatranskými štítmi sa od skorého rána vo veľkom objímalo. Stretli sa tam deti s Williamsovým syndrómom, ktorý charakterizuje aj mimoriadne priateľská povaha. Mnohé ešte nikdy neboli na túre a ich želaním bolo ochutnať čaj na horskej chate, kam sa spoločne vybrali.

Turistický chodník smerom k Reinerovej útulni a na ňom vzácni turisti, ktorí prišli pomôcť vyčistiť Tatry od odpadkov. "Podujali sa vyčistiť chodníky od odpadkov a žľaby,"  vysvetlil predseda občianskeho združenia Williamsovho syndrómu Marek Smižanský.

​Nebolo by to ničím výnimočným, keby sa do terénu nevybrali willikova, ľudia postihnutí vzácnym syndomom, a verte, že to čo je pre nás úplne samozrejme a jednoduché, je pre nich hrdinským výkonom.  "Ich chôdza je labilnejšia takže musia mať pevnú pôdu pod nohami a pevnejší terén, hoci tento úsek je pre náročnejších turistov ale zvládajú to perfektne," povedala mama chlapca trpiaceho týmto vzácnym ochorením.


Tieto deti môžu iba snívať o túre na tatranské štíty ,ale dnes dokázali , že aj napriek tomu, že ich choroba znamená aj horšie pohybové schopnosti, tak do cieľa došiel každý a jeden z nich.  "Mám problémy s chôdzou ale toto miesto je super," vyslovila žena trpiaca Williamsovym syndrómom.

 A teraz vám prezradíme , čo má s týmito deťmi spolocné speváčka Zuzana Smatanová, ona je krstnou mamou nového loga i autorkou kresby, ktorá naviac vystihuje povahu ľudí s Williamsovým syndromom. "Detičky, ktoré majú tento syndróm sa radi objímajú. To mi tak vnuklo nápad, že nakreslím dve obijímajúce sa deti, lebo to je symbolom toho Williamsovho syndrómu," uviedla speváčka.

Williamsov syndróm je zriedkavé genetické ochorenie. Jeho hlavným znakom je zúžená aorta, označovaný je za "opak autizmu" práve pre srdečnú povahu týchto ľudi. "Oni nerozlišujú, že ľudia sú dobrí a zlí. Pre nich sú všetci dobrí," uzavrel predseda občianskeho združenia Williamsovho syndrómu Marek Smižanský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy