Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zdražovanie sa netýka len potravín. Ceny narástli aj v stavebníctve
Zdielať na

Zdražovanie sa netýka len potravín. Ceny narástli aj v stavebníctve

BRATISLAVA / Stavať, rekonštruovať alebo zariaďovať nie je momentálne ideálne. Dôvodom je prudké zdražovanie cien surovín, ktoré sa podpísalo pod nárast konečnej ceny tovarov aj o desiatky percent. Kým ešte pred letom ekonómovia predpovedali postupný pokles cien komodít, dnes sú v odhadoch opatrnejší.

Prudký nárast cien pocítili najmä v priemysle, stavebníctve, ale aj v nábytkárstve, kde suroviny jednak chýbajú a tie, čo sú k dispozícii výrazne zdraželi.

“Od 5 % do 20 %, čo potom aj na výstupe pre nás znamenalo zdražovanie o nejakých 5 % - 10 %," povedala marketingová manažérka DALNO Veronika Maršalová. “U každého materiálu. Napríklad železo už o 50 %, polystyrén o 60 %, niektoré materiály išli až o 100 % hore," uviedol Ladislav Podobek, majiteľ stavebnej firmy COLORSTAV TEAM. 

Stavba rodinného domu alebo jeho rekonštrukcia sa tak v porovnaní s obdobím spred niekoľkých mesiacov môže predražiť aj o niekoľko desiatok percent. “Niektorí mali už aj nacenené baráky, že koľko stoja a teraz zbadali, že majú na 50 %," povedal Podobek. 

Najmä pri stavbe alebo kúpe na hypotéku ide o nemilé prekvapenie. “Je to veľký zásah, lebo väčšine ľudí vychádzajú tie hypotéky len tak tak. To znamená, ak sa im má navýšiť cena nehnuteľnosti, ktorú majú kupovať, tak ich to môže vyslovene prekvapiť," komentoval situáciu finančný expert OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. 

A zároveň ich plány nadobro pochovať. Nateraz to totiž na návrat cien do normálu nevyzerá. Pandémia totiž pribrzdila výrobcov, no spotrebitelia sa v istom smere akosi zabudli uskromniť.

“Ľuďom ostala chuť míňať, budovať, kupovať a zároveň tie ich peniaze naháňajú menšie množstvo produktov a trochu iné, ako predtým, lebo tie chute sa zmenili," uviedol analytik INESS Martin Vlachynský. 

Dobrou správou je aspoň to, že rastúce ceny znamenajú aj rastúce mzdy. "Ale nie všade rovnako a v rovnakom tempe," povedal Vlachynský. 

Analytici upozorňujú, že odhadnúť budúci vývoj cien je ako veštiť z krištáľovej gule. V súčasnosti je totiž na trhu možné všetko. “Tie predpoklady na to, aby tie ceny naďalej rástli tu sú," dodal Vlachynský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy