Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pozastavenie vyhlášky sa týka ľudí zaočkovaných jednou dávkou. Pre pendlerov a deti do 12 rokov sa nič nemení
Zdielať na

Pozastavenie vyhlášky sa týka ľudí zaočkovaných jednou dávkou. Pre pendlerov a deti do 12 rokov sa nič nemení

BRATISLAVA / Deväť dní platila nová vyhláška pri návrate na Slovensko, ktorá po rozhodnutí Ústavného súdu upravovala režim pre ľudí zaočkovaných jednou dávkou. Opozícia aj tú napadla na Ústavnom súde a ten pozastavil účinnosť práve v tomto bode. Podvečer už bolo na svete uznesenie - platné však bude až po zverejnení v zbierke zákonov.

"Aktuálne platí súčasný režim na hraniciach pokiaľ nebude zverejnené uznesenie Ústavného súdu, vrátane prechodných ustanovení v paragrafe deväť," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR, Daša Račková. Reč je o výnimkách, ktoré platia pre ľudí zaočkovaných prvou dávkou pred 9. júlom, ale nespĺňajúcich požiadavky na plne zaočkované osoby. Tí majú do 2. augusta možnosť otestovať sa hneď po návrate a vyhnúť sa karanténe. Aj po rozhodnutí Ústavného súdu sa teda domov vraciate v tomto režime, a to do 6. hodiny rána druhého augusta

​"Pre ľudí, ktorí sa zaočkovali pred 9.júlom a nespĺňajú definíciu plne zaočkovanej osoby sa karanténa končí obdržaním negatívneho PCR testu," vysvetlila hovorkyňa Račková. 

Pre pendlerov a deti do 12 rokov sa nič nemení

Ústavný súd priznal pre TV Markíza chybu v pozastavení časti vyhlášky platnej na hraniciach. Podľa pôvodného pozastavil celý paragraf 9, v ktorom je aj režim detí a pendlerov na hraniciach. ÚS SR pozastavil iba časť platnú pre jednoočkovancov. 


Opozícia sa teší z malého víťazstva zrejme by sa ale dalo hovoriť o víťazstve pirhovom, keďže prechodné ustanovenie pre jednozaočkovaných platí do druhého augusta a dovtedy uznesenie Ústavného sudu v zbierke zákonov uverejnené zrejme nebude. "Vítame rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky (ÚS SR) prijať náš podnet na ďalšie konanie, čím jasne deklaruje, že problém vo vydávaní vyhlášok Úradom verejného zdravotníctva je.
Veríme, že ÚS SR podanie dôkladne posúdi a nakoniec rozhodne v prospech ústavnosti," písali v stanovisku. 

Na letisku vo Viedni treba byť pripravený

Pri prílete je dôležité mať prichystané všetky dokumenty na kontrolu. Podľa skúseností cestujúcich je dobré prísť skôr, vzhľadom na časový sklz kontrol dokumentov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy