Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Horúčavy majú svoje následky: Meteorológovia vydali výstrahy pred silnými búrkami
Zdielať na

Horúčavy majú svoje následky: Meteorológovia vydali výstrahy pred silnými búrkami

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre takmer celé Slovensko okrem okresov Trebišov, Michalovce a Sobrance výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Pre okresy v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom platí výstraha do ôsmej hodiny nasledujúceho dňa.

Pre okresy v Košickom a Prešovskom kraji do 10:00. SHMÚ zároveň vydal výstrahu druhého stupňa pred vysokými teplotami pre okres Trebišov a Nové Zámky. Výstraha platí do 18:00 a teplota vzduchu sa môže vyšplhať na 35 stupňov Celzia.

Meteorológovia upozornili, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé no intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu, respektíve 65 až 85 kilometrov za hodinu. V okresoch s výstrahou je malá pravdepodobnosť búrok s krúpami.

"V najbližších dňoch môžeme očakávať dažďové prehánky, ktoré prídu od západu. Spolu s ním príde aj studený front, ktorý ochladí celé Slovensko," povedal meteorológ Michal Hazlinger. Vydané sú aj výstrahy pred krúpami. Búrky sa v noci očakávajú na západe Slovenska, zrážky sa počas dňa budú presúvať na východ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy