Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Situácia v strane Za ľudí: Marcinková stretnutie prirovnala k Fekišovciam
Zdielať na

Situácia v strane Za ľudí: Marcinková stretnutie prirovnala k Fekišovciam

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Spor vo vládnej strane Za ľudí sa vyostruje. Minulý týždeň odvolala vláda na návrh ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Michala Luciaka. Ten sa vracia do parlamentu, čím skončila vo funkcii jeho parlamentná náhradníčka Viera Leščáková, ktorá je na strane Veroniky Remišovej. Šéfka justície si takto posilní pozíciu v poslaneckom klube. Po týždňoch, keď nespokojná frakcia okolo Kolíkovej žiadala zvolať predsedníctvo a prehodnotiť smerovanie strany, zvolala Veronika Remišová predsedníctvo.

Predsedníctvo strany Za ľudí rozhodlo, že nezvolá mimoriadny snem. Uviedla to počas stretnutia strany Za ľudí jej predsedníčka strany a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Ako ďalej vysvetlila, členovia túto otázku pokladajú za uzavretú, pretože predsedníctvo je jediným orgánom, ktoré môže zvolať mimoriadny snem. Dodala, že členovia predsedníctva vyzvali skupinu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí), aby sa dodržiavali pravidlá fungovania strany a zároveň, aby sa členovia strany sústredili na svoju prácu. Kolíková zatiaľ ostáva v strane, zároveň obvinila Remišovú, že účelovo pozmenila predsedníctvo, aby sa tam udržala.

Podľa Remišovej je dobré, že túto debatu majú vyriešenú a môžu stranu „postaviť na nohy“ a venovať sa úlohám, ktoré im vyplývajú z ich volebného programu a programového vyhlásenia vlády. Predsedníčka zároveň odmietla, že by niekoho vyzývala na odchod zo strany. Dodala však, že ak niekto chce pokračovať v rozbíjaní strany, môže to robiť mimo nej. Podotkla, že poslanecký klub Za ľudí má v súčasnosti v parlamente desať poslancov, ak by sa táto situácia zmenila, pripúšťa diskusiu o udržaní si postu ministerky. Pre médiá potvrdila, že prijímajú 50 nových členov v regiónoch. Doplnila, že sa plánujú venovať situácii v regiónoch a príprave na komunálne voľby.

Kolíková povedala, že Remišová nedala hlasovať o návrhu primátora mesta Nitra a poslanca Národnej rady SR Mareka Hattasa (Za ľudí), ktorý súvisel so zvolaním mimoriadneho snemu v súlade so stanovami a s konkrétnym termínom, s tým, že ona má výslovné oprávnenie navrhovať uznesenia pre predsedníctvo. Podľa Kolíkovej to je v rozpore so stanovami. Ministerka spravodlivosti sa preto chce obrátiť na rozhodcovskú komisiu, aby poskytla výklad stanov k danej situácii. Dodala, že o všeobecnom návrhu, či predsedníctvo je za zvolanie mimoriadneho snemu, hlasovalo 11 členov predsedníctva proti a desať bolo za, pričom Remišová sa zdržala. "Je zrejmé, že ak by nedošlo k mocenským zmenám, tak by toto hlasovanie dopadlo inak,“ povedala Kolíková. Predsedníctvo strany Za ľudí sa ešte neskončilo a členovia pokračujú v rokovaní o ďalších bodoch.

Remišová si upevňuje pozíciu

Podľa informácií Novín PLUS Tv JOJ predsedníčka Veronika Remišová nielen, že priviedla pätdesiat nových členov, ale snaží sa aj zmenu pomeru síl odvolaním krajských predsedov. Konkrétne ide o predsedov z východného Slovenska. Z autoritatívneho konania ju má obviňovať celá frakcia, ktorá hlasovala za zvolanie mimoriadneho snemu spolu s Jurajom Šeligom a Janou Žitňanskou. Vladimír Ledecký dokonca zo snemu odišiel predčasne. 

Predčasne zo snemu odišla aj ministerka spravodlivosti spolu s Marekom Hattasom. Dôvodom má byť nedôstojné a autoritárske právanie predsedníčky Remišovej. Frakcia má podľa informácií Novín PLUS  Tv JOJ v najbližších týždňoch cestovať po regiónoch a riešiť ďalšiu situáciu a existenciu v strane. 

Vladimíra Marcinková: Veronika Remišová urobila z predsedníctva strany Za ľudí zastupiteľstvo Fekišoviec

"Veronika Remišová urobila z predsedníctva strany Za ľudí zastupiteľstvo Fekišoviec. Najprv účelovo zmenila zloženie predsedníctva, aby stranu ovládla. Dnes vzala tým členom predsedníctva, ktorých odvolať nevie, právo predkladať svoje návrhy uznesení a diskutovať o nich. Kritizuje okresných a krajských predstaviteľov strany, ktorí sa vyjadrili za zvolanie snemu a pracuje na ich odvolaní. Je to veľmi smutný prerod političky, ktorá svoju kariéru stavala na slušnosti a transparentnosti v politike. Za takéto vedenie by sa nemuseli hanbiť ani diktátorské režimy. Je mi z toho veľmi smutno. Chcem sa voličom strany Za ľudí ospravedlniť, že sme ako strana zlyhali, a tak hrubo sa pomýlili pri voľbe jej lídra. Cítim sa za to spoluzodpovedná a veľmi ma to mrzí. Toto už nie je tá istá strana, ktorú som spoluzakladala s Andrejom Kiskom," napísala vo svojom stanovisku Vladimíra Marcinková.

Jana Žitňanská: Dnes strana utrpí veľké škody

"Pokúsim sa byť optimistka, ale priznám sa, že ma optimizmus opúšťa. Myslím si, že dnes strana utrpí vážne škody," vyjadrila sa pred stretnutím Jana Žitňanská. "Z toho, čo som mala možnosť navnímať tá snaha dohodnúť sa je minimálna," konštatovala Žitňanská. Podľa nej by dnešným výsledkom malo byť dohodnutie o zvolaní snemu: "ja som to hovorila od začiatku, podľa mňa ten snem je správna vec."

Mária Kolíková: Je dôležité, aby sa zachovalo status quo

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pred stretnutím nechcela prezradiť žiadne konkrétne informácie o tom, kto bude ako hlasovať. Podľa jej slov sa o všetkom bude rozprávať až po dnešnom zasadnutí. 

​Veronika Remišová: Prvým bodom stretnutia bude hlasovanie o mimoriadnom sneme

Pred centrálou odpovedala na otázky aj predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. "Mimoriadny snem nemôžem zvolať ja. Prvým bodom stretnutia bude hlasovanie o mimoriadnom sneme," informovala na začiatku Remišová. "Kolegovia šírili len lži, dezinformácie, ponuka na zmier bola odmietnutá, a tak namiesto neformálneho stretnutia sa ideme stretnúť formálne," opísala v skratke priebeh Remišová. Súčasťou stretnutia má byť aj návrh prijatia 50 členov, ktorí si zaplatili členské. Členovia predsedníctva sú podľa vyjadrení Remišovej mimoriadne nahnevaní. O tom ako bude ona hlasovať sa nechcela rozprávať. 

Marek Hattas: Ak sa snem neodhlasuje, budeme sa musieť ako frakcia zariadiť svojím spôsobom

Marek Hattas pred stretnutím odpovedal jednoznačne. Chce, aby sa uskutočnil snem, ak sa neodhlasuje, budú to musieť s frakciou okolo Márie Kolíkovej riešiť.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy