Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Nový meteorologický radar. Najlepšie počasie bude ešte presnejšie, silné búrky nás už neprekvapia
Zdielať na

Nový meteorologický radar. Najlepšie počasie bude ešte presnejšie, silné búrky nás už neprekvapia

BRATISLAVA / Najlepšie počasie na TV JOJ sa môže pýšiť ďalším prívlastkom- najpresnejšie. Na streche budovy TV JOJ pribudla novinka. Niekto by si možno myslel, že je to nová architektonická, či dizajnérska stavba bielej farby.

V skutočnosti je to kupola, ktorá má veľmi dôležitú funkciu. Vďaka nej budeme mať totiž tie najpresnejšie informácie a dáta o počasí. Táto na prvý pohľad malá biela vecička v sebe skrýva obrovskú anténu. Je to nový, moderný meteorologický radar, ktorý má dĺžku skoro dva metre a kupola ho chráni pred vetrom, či UV žiarením.

Predpoveď počasia na TV JOJ bude teda opäť presnejšia a náhle silné búrky nás už neprekvapia. Tento radar dokáže totiž predpovedať a identifikovať počasie vo vzdialenosti v okruhu až 175 kilometrov. Má funkcie, vďaka ktorým dokážeme lepšie pochopiť, čo sa v atmosfére deje.

"Identifikuje nielen to, aká veľká je oblačnosť, ale taktiež iné dôležité informácie o jej pohyboch. Napríklad to, či sa vyvíja, rozpadá, alebo mohutnie, a taktiež, či sa k nám približuje alebo či sa od nás naopak vzďaľuje. Dokáže zistiť aj to, aká voda sa v tejto oblačnosti nachádza. A to konkrétne či je čistá, prechladená, či je v tuhej forme krúpov, alebo snehových vločiek," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Každodenná dilema, ako sa máme obliecť, či máme ísť v letných dňoch k vode a nezmokneme, alebo či máme vyvesiť bielizeň na balkón a nezmokne. Rutinné otázky, na ktoré nám dáva odpoveď práve predpoveď počasia. Vďaka novému meteorologickému radaru na streche TV JOJ budeme tieto informácie o počasí vedieť čo najlepšie a najpresnejšie predpovedať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy