Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ženy, ktoré podstúpili v minulosti sterilizáciu bez súhlasu, žiadajú štát o ospravedlnenie a finančnú kompenzáciu
Zdielať na

Ženy, ktoré podstúpili v minulosti sterilizáciu bez súhlasu, žiadajú štát o ospravedlnenie a finančnú kompenzáciu

BRATISLAVA / Po rokoch sa opäť vrátila do parlamentu téma nezákonných sterilizácií. Ženy, ktoré tento zákrok v minulosti podstúpili bez ich súhlasu, žiadajú štát o ospravedlnenie a finančnú kompenzáciu. Podpredseda Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Peter Pollák mladší chce, aby štát našiel mechanizmus na odškodnenie týchto žien a plánuje k tomu zvolať "okrúhly stôl“.

"Už roky bojujeme za spravodlivosť pre všetky poškodené ženy. Podviazali nám vaječníky bez nášho súhlasu. Dali nám podpísať papiere tesne pred pôrodom. Nič nám nevysvetlili, ani sa nás na nič nepýtali," uviedla aktivistka za práva nezákonne sterilizovaných žien Veronika Duždová.

"Mala som 20 rokov, keď mi spravili, že by som nemohla mať deti. Zrútil sa mi celý svet," opísala svoju vlastnú skúsenosť aktivistka Veronika Cibríková.

Presné číslo koľko Sloveniek podstúpilo nezákonnú sterilizáciu nepoznáme. Poradňa pre občianske a ľudské práva však v roku 2003 urobila výskum v 40 rómskych komunitách a prišli na to, že takýchto žien môžu byť na Slovensku desiatky a možno aj stovky.

"Sme urobili približne 30 rozhovorov, ktoré boli sterilizované počas komunistického režimu v rámci terajšej politiky a ďalších približne 110 rozhovorov bolo uskutočnených so ženami, ktoré boli sterilizované alebo mali dôvodné podozrenie po páde komunizmu. Je ale pravdepodobné, že omnoho viac rómskych žien na rôznych miestach Slovenska mohlo byť touto praxou poškodených," povedal Štefan Ivanco z poradne pre občianske a ľudské práva.

 Slovensko sa doposiaľ s poškodenými ženami nevysporiadalo a ani sa im neospravedlnilo a to aj napriek tomu, že nás k tomu opakovane vyzývali medzinárodné a európske inštitúcie. "Orgány, ktoré dohliadajú na aplikáciu medzinárodných dohovorov upozorňujú SR na to, že nezabránila vytvoreniu systému aby sa prax nezákonných sterilizácií neuskutočňovala," informovala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.


Aktuálne máme právnu úpravu, ktorá by nezákonným sterilizáciám mala zabraňovať, na Slovensku začala platiť 1. januára 2005. Nemáme však odškodňovací zákon pre obete a práve ten chce presadiť podpredseda Výboru Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny. "Ideme finančne odškodniť tieto ženy. Ideme sa vo veľkej miere inšpirovať českou legislatívou," povedal poslanec OĽaNO Peter Pollák mladší.

V susednej krajine sa ženám, ktoré podstúpili nezákonnú sterilizáciu ospravedlnili už v roku 2009. Zároveň každej priznali finančnú kompenzáciu vo výške viac ako 300 000 českých korún. Čo je približne 12 000€. "Mne o peniaze nejde. Koľko bude, toľko bude. Mňa to nezaujíma. Ale nech je štát spravodlivý, že by už druhým ženám toto nespravili," poznamenala aktivistka Cibríková.

Finančná kompenzácia v tomto prípade podľa podpredsedu výboru pre ľudské práva stačiť nebude a na vládu posiela oficiálny list. "S textom aby pri najbližšej vláde prijali uznesenie v tom zmysle aby sa ospravedlnili," vysvetlil poslanec Pollák.

Cesta nezákonne sterilizovaných žien je v tejto chvíli ešte len na začiatku vo veci bude zasadať okrúhli stôl no a následne sa ukáže aký bude ďalší postup.

Za "okrúhly stôl" by si mali okrem iných sadnúť aj predseda vlády, minister financií, či ministerka spravodlivosti. "Dôležité je, že k tomuto kroku chceme pristúpiť a o technikáliách sa budeme baviť v nasledujúcich týždňoch," uzavrel premiér Eduard Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy