Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dramatický nárast detských pacientov na psychiatrii: Na problém upozorňuje aj Čaputová
Zdielať na

Dramatický nárast detských pacientov na psychiatrii: Na problém upozorňuje aj Čaputová

Archívna reportáž

BRATISLAVA / S prudkým nárastom detských pacientov na psychiatrických lôžkach pre vplyv pandémie nikto nepočítal. Obsadenosť psychiatrických lôžok v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave sa zvýšila z 30 percent na 85 percent. U detských pacientov sú prejavy najmä úzkosti, depresie, poruchy príjmu potravy a časté sú aj sklony k samovraždám. A práve hospitalizované deti v stredu na psychiatrii navštívila prezidentka Zuzana Čaputová.

„Z 30 percent akútnych hospitalizácií, ktoré sa predtým vyskytovali, to číslo za posledný rok vzrástlo až na 85 percent akútnych hospitalizácií. Je to téma, ktorá, samozrejme, naberá na význame a pokiaľ nie je možné poskytnúť včasnú a dostatočnú starostlivosť, tak tieto diagnózy môžu mať tragické konce,“ vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová. Na nápor detských psychiatrických pacientov, žiaľ, nemáme dostatočné lôžkové ani personálne kapacity. "V regióne západného Slovenska je 8 lôžok v Nitre a 20 v Bratislave, žiadne doliečovanie. V stredoslovenskom kraji máme 12 lôžok v Martine a 30 lôžok v Kremnici," povedal Ján Šuba, zástupca prednostu Kliniky detskej psychiatrie, NÚDCH. Na východe krajiny je 30 lôžok v Michalovciach, 20 lôžok v Prešove a 90 lôžok v Detskej psychiatrickej liečebni Hraň.

Hlava štátu o téme nedostatku akútnych a doliečovacích lôžok hovorila aj s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Ten potvrdil, že časť neurologických lôžok by malo byť vyčlenených v prospech detskej psychiatrie a tiež, že by mali vyčleniť časť finančných prostriedkov na zriadenie doliečovacích lôžok pre detských pacientov.

Rodičia často odpovedajú na otázky detí typu: Dostanem aj ja koronu? Zomriem? Zomrieš ty? "Treba voliť podľa veku, ale určite s nimi hovorte. S menšími veľmi jemne a skôr nehovorte o negatívnom, ale zahovorte to a obráťte na pozitívne, čo nás pekné všetko čaká, čo pekné budeme zajtra robiť. Áno, pandémia je tu, ale dá sa žiť, chrániť, možno si pri umývaní rúk spievať, obrátiť čo sa dá, všetko na pozitívne. Keď deťom poviete, ty neumrieš, neuveria vám," upozorňuje Jana Trebatická, prednostka Kliniky detskej psychiatrie, NÚDCH. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy