Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Takto policajti zneškodnili starú leteckú bombu z centra Bratislavy
Zdielať na

VIDEO: Takto policajti zneškodnili starú leteckú bombu z centra Bratislavy

BRATISLAVA / Manévre, aké Bratislava nezažila roky. Uzatvorené ulice, evakuované budovy či paralyzovaná doprava. O poriadny rozruch sa v centre mesta postarala letecká bomba ešte z minulého milénia. Z centra hlavného mesta ju previezli na bezpečné miesto a večer ju odpálili na diaľku. Teraz vám ukážeme, ako vyzerala jej detonácia.

Potom ako, bombu našli pri pyrotechnickom prieskume areálu, kde je naplánovaná výstavba sa spustila náročná operácia. Desiatky policajtov a hasičov mali plné ruky práce a to až do večerných hodín. Najprv museli okolie evakuovať. O niekoľko hodín nato, krízový štáb rozhodol, čo spravia so 114 kilovou takzvanou pumou z druhej svetovej vojny.

"Na základe rozhodnutia krízového štábu Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave bola včera krátko pred 14-00 bola letecká bomba prevezená mimo zastavaného územia Bratislavy," uviedol policajný hovorca Michal Szeiff.

Ak by vybuchla pri neodbornej manipulácií či výkopových prácach následky by boli fatálne. Materiálne škody by sa vyšplhali na tisíce eur. "Určite by bolo devastačné na celé okolie, myslím, že všetky tie okná by určite popraskali a v podstate tie úlomky a tá detonačná vlna by napáchala obrovské škody," skonštatoval pyrotechnik Ján Fehér.

Leteckú bombu z roku 1944 naložili a previezli až do Rusoviec do areálu Ministerstva vnútra, kde odborníci všetko pripravili na jej detonáciu.

Hasiči s pyrotechnikmi pomocou bagra vykopali hlbokú jamu. Tá mala približne 6 metrov. Takto hlboká musela byť hlavne z preventívnych dôvodov, aby prípadná tlaková vlna nenarobila škody. Bombu potom pomocou žeriavu vložili do vykopanej diery a zasypali ju. Približne o pol 8 večer ju pyrotechnici pomocou rozbušky odpálili z bezpečnej vzdialenosti. Napriek tomu, bola rana silná. Po výbuchu zasypaná hlina vyletela do niekoľko metrovej výšky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy