Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dramatické povodne pri jaskyni Domica: Prúd vody strhol auto, v ktorom sedela rodina so štvorročným dieťaťom
Zdielať na

Dramatické povodne pri jaskyni Domica: Prúd vody strhol auto, v ktorom sedela rodina so štvorročným dieťaťom

OKRES ROŽŇAVA / Obrovský strach prežívala rodina len so štvorročnývvm dievčatkom. Cestou z reštaurácie ich auto strhla prívalová vlna z hustého dažďa a vozidlo ostalo ponorené pod vodou tak, že ho nebolo ani vidieť. Takéto záplavy boli v nedeľu, 18. júna, večer pri jaskyni Domica v Rožňavskom okrese.

"Bola voda na ceste, nebola až taká veľká ale ako som sa dostal do tej vody, tak z ničoho nič prišla vlna a to nadvihlo auto," hovorí otec rodiny. Otec rodiny sa už nedokázal vrátiť späť na cestu. Voda zaliala celé auto. "Prvé bolo zachrániť rodinu. Dcéru keď som bral, tak voda mi bola po pás a keď som bral priateľku, tak už voda po prsia," hovorí otec rodiny. "Uchýlili ich v areáli jaskyne Domica a my sme ich potom na rukách preniesli do bezpečia," hovorí veliteľ zásahu HaZZ RV Roman Znak. 


Voda na niektorých miestach dosahovala hĺbku až 4 metre

Zo zaplaveného auta nebolo vidieť ani strechu. Nikto z nich sa našťastie nezranil. Voda zaliala celé parkovisko v areáli. ľudia sa z neho pre závoru nevedeli dostať von.

Takéto povodne v tejto oblasti neboli desiatky rokov

"V roku 1981 vtedy tu to isté bolo," hovorí obyvateľ obce. Tak ako pred tridsiatimi rokmi, tak aj teraz sa voda dostala až do jaskyne, kde znečistila najnižšie položené časti. "Majkov dóm, Nástupište 1. plavby a časti Panenskej chodby. Z jedného z člnov na plavbe boli odplavené podlahové rošty. Vody občasného podzemného toku  zlomili sintrovú hrádzu a poškodili jednu z vaní na kaskáde Rímskych kúpeľov, ktoré sú symbolom jaskyne," informuje riaditeľ SSJ Ján Zuskin. 

Prívalový dážď zničil aj strechu budovy jaskyne Domica

Cez ktorú sa voda dostala do interiéru a poškodila dve miestnosti. Škody sú aj v okolí jaskyne. Prúd vody bol taký silný, že z chodníka strhol celý jeho podklad ako aj kusy asfaltu. Voda zaliala aj štátnu cestu v smere do Maďarska, v oboch smeroch sa tvorili kolóny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy