Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Meče z doby bronzovej či zlatý dukát z čias Korvína: Pamiatkový úrad získal skutočné poklady
Zdielať na

Meče z doby bronzovej či zlatý dukát z čias Korvína: Pamiatkový úrad získal skutočné poklady

BRATISLAVA / Ružicová spona a meče z doby bronzovej či zlatý dukát z čias Mateja Korvína. To je len časť nájdených predmetov, ktoré získal Pamiatkový úrad. Poctivým nálezcom ponúka odmenu. Doteraz najvyššiu - vo výške 70 000 eur vyplatil za veľký poklad toliarových razieb objavených na južnom Slovensku.

​"To je poklad, takto môže vyzerať poklad," povedal riaditeľ Pamiatkového úradu Radoslav Ragač. Podľa riaditeľa Pamiatkového úradu ide o vzácne mince z konca 13-teho storočia. Nálezy podobných historických predmetov nie sú na Slovensku až takou zriedkavosťou. "Pamiatkový úrad disponuje desiatkami nájdených predmetov od pravekých sekeromlatov z doby bronzovej až po veci z druhej svetovej vojny," ozrejmil Ragač. Medzi najcennejšie patrí nedávno nájdená zlatá minca, z kremnického zlata, našla sa v Turci. "Veľmi pekný numizmatický nález, to je dukátová razba uhorského kráľa Mateja Korvína," prezradil Ragač.

Nálezcovi bola za ňu vyplatená odmena tisíc eur. Pamiatkový úrad poskytuje poctivým nálezcom odmenu až do výšky 100 percentnej hodnoty nálezu. "Keď nájde človek náhodou pri turistike v lese, v prírode nejaký nález, tak by to mal ohlásiť príslušnému krajskému pamiatkovému úradu, najlepšie nález zdokumentovať a nehýbať s ním. A keď to takto ohlási, má nárok aj na nálezné," vyjadril sa Ragač.

Hodnotu nálezu ovplyvňuje vek, typ aj jeho celkový stav. Zaujímavým artiklom sú meče. "Podľa mňa je najcennejší, je to meč z mladšej doby bronzovej s liatinovou rukoväťou. Meče v princípe majú hodnotu aj niekoľko tisíc eur," povedala Andrea Feníková, odbor archeológie PÚSR. U pamiatkarov skončila aj vojenská prilba a zbierka mincí, ktoré istému nálezcovi zhabala polícia. "Ak niekto ilegálne vyzdvihne nález, dopúšťa sa trestného činu porušenia zákona a tým pádom nemôže očakávať nejaké nálezné," upozorňuje Ragač.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy