Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Sobranciach budú mať domáci výraznú zľavu zo školného. Dedinčania si poriadne priplatia
Zdielať na

V Sobranciach budú mať domáci výraznú zľavu zo školného. Dedinčania si poriadne priplatia

SOBRANCE / Rodičia detí z okolitých dedín budú v Sobranciach platiť za škôlku trikrát viac ako tí, ktorí tam bývajú. Samospráva sa rozhodla domácim poskytnúť výraznú zľavu zo školného, pretože v meste žijú a platia dane. Dochádzajúce deti sú z pohľadu financovania, po zrušení škôlok na vidieku, celoslovenským problémom vo viacerých regiónoch.

Domáci 20, cezpoľní 60. V Sobranciach budú rodičia platiť rozdielne poplatky za svoje deti. Dôvodom sú náklady. "Na cezpoľné decko dostaneme 2 050 eur, ale doplácame 750 eur zo svojho. Už sme si povedali, že toto robiť nebudeme," povedal primátor Sobraniec Pavol Džurina. Škôlky v Sobranciach navštevuje približne 180 detí. Asi polovica z nich je z okolitých dedín. Ich rodičov zvýšenie poplatku prekvapilo. "Ja si myslím, že to je diskriminácia našich detí. Je to štátna škôlka, na ktorú dostáva pán primátor zo štátneho rozpočtu nejaký normatív," vyjadrila sa matka dieťaťa.

Paušálny príspevok od štátu na jedného škôlkara však nepostačuje pokryť všetky prevádzkové náklady. Dofinancovanie je teda na pleciach samosprávy. Systém rôznych zliav využívajú viaceré mestá a obce bez porušenia zákona. "Pokiaľ to nebude z hľadiska prokuratúry jasne stanovené, tak dovtedy budú môcť samosprávy aj týmto spôsobom ísť tak a tak rozhodovať, ako to bolo v Sobranciach," uviedol Michal Kaliňák, hovorca Združenie miest a obcí Slovenska.

Tento stav je výsledkom zrušenia škôlok na vidieku. Dediny sa zbavili svojich nákladov a tie presunuli na susedné samosprávy a ich obyvateľov. Mesto Sobrance dáva rodičom cezpoľných detí návod, ako si aj oni môžu znížiť svoj poplatok. Finančný príspevok na škôlku si vraj majú pýtať v mieste svojho trvalého bydliska. "Lenže nie každý má možnosť nám z obecného rozpočtu prispieť na dieťa," povedala matka dieťaťa. "Školné je pre všetkých v rovnakej výške 60 eur. Akurát mesto Sobrance sa rozhodlo, že za svojich obyvateľov bude doplácať 40 eur. Takú istú možnosť majú samosprávy v okolí," dodal Džurina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy