Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Absolventi majú problém nájsť si prácu, môže za to koronakríza
Zdielať na

Absolventi majú problém nájsť si prácu, môže za to koronakríza

BRATISLAVA / Rok 2020 bol ťažký pre mnohých ľudí. Niektorých koronakríza prinútila skončiť s podnikaním, iní prišli o prácu a ďalší mali problém si ju nájsť - týka sa to aj čerstvých absolventov vysokých škôl. Ich predstavy o tom, koľko by chceli zarábať vo svojom prvom zamestnaní, sa rôznia. Tak ako bol z historického pohľadu rôzny aj záujem o jednotlivé profesie. Takí obuvníci či hrnčiari sa veru kedysi nemali načo sťažovať.

Na jednom konci spektra očakávaní sú mladí ľudia, ktorí sa rozhodli venovať výpočtovým technológiám, kým na opačnom, skromnejšom sú tí, ktorí plánujú zasvätiť svoj život duchovnu či vzdelávaniu iných.

"Spravili sme analýzu, aký bol priemerný očakávaný plat absolventa v r 2020. Bolo to 1060 eur v hrubom, samozrejme treba povedať, že sú tam veľké rozdiely medzi odbormi. Kým napr. pri informatike to bolo v priemer takmer 1400 eur, pri filozofii to bolo takmer o 400 eur menej," povedala hovorkyňa profesia.sk Nikola Richterová. 

Do hry samozrejme vstupujú aj regionálne rozdiely. "Čo sa týka univerzít, tam už vidíme regionálne rozdiely, na prvých troch miestach je STU, EU a KU. Uvedomujú si ľudia, že v hlavnom meste sa zarába najlepšie," uviedla Richterová. 

Ak by sme sa vrátili v čase o jedno či dve storočia, situácia ohľadne záujmu o jednotlivé profesie vyzerala pochopiteľne odlišne. "Boli vychytené profesie, napr. zlatník... minciar, človek, ktorý pracoval v mincovni. K vychyteným profesiám patril obuvník, debnár, murári. Pltník... Zvláštna profesia, ako bol drotár, chodili po celej Európe aj mimo Európu a vracali sa ako veľmi úspešní podnikatelia. A v mestskom prostredí advokát, notár, právnik, lekár," povedala etnologička Katarína Nádaská. 

Ani v minulosti však rozhodnutie neísť študovať na vysokú školu neznamenalo, že mladý človek začal hneď slušne zarábať. "Aj v tých učňovských profesiách to nebolo jednoduché, stať sa učňom, tovarišom a zložiť majstrovskú skúšku to trvalo často aj 10 rokov... musel byť nielen šikovný, schopný, musel mať aj určitý finančný kapitál, aby ho prijali do cechu," uviedla Nádaská. 

Vlaňajší rok bol aj pre mladých absolventov vskutku ťažký. "Bolo pracovných ponúk málo, veľa zamestnancov zvyšovalo požiadavky, požadovala sa prax, veľmi málo ponúk bolo vhodných pre absolventov," povedala Richterová. 

Už ale svitá na lepšie časy. "Pozitívna informácia je, že to trvalo to krátko, dnes tu máme rekordný počet prac. ponúk, možno aj trošku prekvapivo a a aj zamestnávatelia sú otvorenejší prijímať absolventov, lebo ich jednoducho potrebujú," dodala Richterová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy