Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lesník našiel delostreleckú muníciu. Bola z druhej svetovej vojny
Zdielať na

Lesník našiel delostreleckú muníciu. Bola z druhej svetovej vojny

MEDZILABORCE / Hoci pri nesprávnom dotyku môže explodovať, severovýchod Slovenska je dodnes vojnovou muníciu posiaty. Nachádzajú ju tam miestni, turisti aj deti. Pán Pavol našiel sedem delostreleckých granátov nad obcou Palota. Na hromadu munície dokonca nechtiac šliapol nohou.

Sedem delostreleckých granátov ležalo na hrebeni niekoľko kilometrov nad obcou Palota. "Pôvodne sme našli štyri ale po policajnej obhliadke zistili, že ich bolo sedem," povedal nálezca munície Pavol. 

"52-ročný lesník vykonával obhliadku lesa, pri ktorej našiel neznámu muníciu," povedala hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. "Keby som na ňu doslova nešliapol, tak ju nenájdem. Bolo na nej napísané rok 1944 tak sme vedeli, že je z druhej svetovej vojny," uviedol nálezca. 

Na miesto privolali krajského pyrotechnika, ktorý delostrelecké granáty prevzal na zneškodnenie. "Pyrotechnik po príchode na miesto určil, že ide celkovo 7 kusov delostreleckých granátov 75mm, z obdobia II. svetovej vojny," uviedla Ligdayová. 

"Spodná časť bola totálne zhrdzavená ale hlavice boli z iného materiálu," povedal nálezca. Podľa slov Pavla, neďaleko miesta, kde našiel muníciu pred rokom horelo. Našťastie sa vtedy požiar nerozšíril. "Bolo by nám veselo pred rokom, keby to strelilo," uviedol Pavol. 

Cez severovýchod Slovenska sa tiahol front počas oboch svetových vojen. Muníciu nachádzajú lesníci, turisti aj deti. V mnohých prípadoch je stále funkčná, polícia preto upozorňuje na to, aby ňou nálezcovia nemanipulovali. "Je to nebezpečné. To bolo tak hrdzavé, to ani ja som sa tohto nedotýkal, a život má človek len jeden," dodal Pavol. 

Najčítanejšie správy