Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prešovská MHD zápasí s nedostatkom vodičov. Niektorí môžu na dovolenku zabudnúť
Zdielať na

Prešovská MHD zápasí s nedostatkom vodičov. Niektorí môžu na dovolenku zabudnúť

PREŠOV / Prešovská hromadná doprava zápasí s nedostatkom vodičov. Nielenže im chýbajú, ale takmer 20 z nich je aktuálne práceneschopných. Pred prázdninami museli dokonca obmedziť niektoré trolejbusové spoje. Zatiaľ to vykrývajú, žiaci nechodia do školy. No niektorí vodiči môžu na dovolenku zabudnúť.

11 miest vodiča neobsadených a k tomu 19 vodičov aktuálne na PN-ke. Takáto je situácia v prešovskom dopravnom podniku. Ešte, že od júla prešli na prázdninový režim, inak by sa to zrejme bez obmedzení nezaobišlo. O situáciu v dopravnom podniku sa zaujíma aj mesto ako jediný akcionár. "Vzniknutý stav spoločnosti analyzujeme a žiadame Dopravný podnik Prešov, aby urobil všetky kroky k čo najskoršiemu riešeniu tejto situácie," vyjadrila sa Lenka Šitárová, kancelária primátora mesta.

Dva dni sme čakali aj na vyjadrenie dopravného podniku. Napriek našej požiadavke sa nik pred kameru nepostavil a z podniku nám prišlo len písomné stanovisko. "DPMP, a.s. sa snaží zamestnať nových vodičov, inzerujeme, využívame dostupné informačné kanály. Do dnešného dňa sme zamestnali 9 vodičov, z ktorých bohužiaľ 4 odišli v skúšobnej dobe," uvádza sa v stanovisku DP mesta Prešov.

Na stránke podniku majú aj inzerát o ponuke práce a informáciu o priemernej hodinovej mzde vo výške 7,70 eur na hodinu, pri hrubej mzde 1 100 eur. No takýto prepočet sa nepozdáva ani vodičom, ktorí v dopravnom podniku pracujú viac ako 30 rokov. „Čo sa týka mzdy vodičov, je potrebné rozlišovať základnú hodinovú tarifu 4, 44 eur na hodinu a priemernú hodinovú hrubú mzdu 7, 70 eur na hodinu," uvádza sa v stanovisku DP mesta Prešov.


Riaditeľ dopravného podniku i keď vedel, že na rozhovor čakáme, si deň po písomnom stanovisku vzal dovolenku. Či mal plánovanú, nevedno. No vodičom sa neraz stalo, že práve v týchto neľahkých časoch im dovolenku jednoducho zrušili. „Nedostatok vodičov sa teraz prejavuje na skutočnosti, že dovolenku nemôžeme poskytnúť všetkým vodičov, ktorí o to majú záujem,“ doplnilo stanovisko DP mesta Prešov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy