Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trávniky spálené na slamu. V mestách to počas horúčav vyzerá ako v Stredomorí
Zdielať na

Trávniky spálené na slamu. V mestách to počas horúčav vyzerá ako v Stredomorí

SLOVENSKO / Koncom mája to po dlhom čase vyzeralo optimisticky, že deficit vlahy bude vyrovnaný už aj na Záhorí a v Bratislave. Pokosené plochy sú úplne vyschnuté a zožltnuté, pripomínajú viac savanu ako stredné pásmo. Meteorológovia predpovedajú v najbližších dňoch zrážky, ale bez istoty či budú aj na juhozápade.

Plochy zožltnutej trávy nie sú bežné len v stredomorských dovolenkových destináciách, ale aj na juhu Slovenska, konkrétne v Bratislave. Je to dôsledok toho, že v týchto končinách naposledy poriadne zapršalo koncom mája. Vtedy bol dostatok vlahy a vyzeralo to tak, že po niekoľkých rokoch bude pred letom nulový deficit vlahy.

"Celý jún bol na území Slovenska mimoriadne suchý a napríklad v Bratislave spadlo len 5 mm zrážok," povedal meteorológ Daniel Cibula. Bežná prehánka v iných častiach Slovenska je niekoľkokrát výdatnejšia. "V nedeľu padlo na Hornej Nitre 20 mm," uviedol Cibula. Na juhozápade bol aj júl suchý, aj keď predsa len štedrejší. "V júli boli dávky výdatnejšie, ale stále je to málo," povedal Cibula. 

V najbližších dňoch sa črtá, že na Slovensko prídu prehánky, otázne je či aj na juhozápad. "Zrážky a prehánky budú kdekoľvek, nie je to ale celoplošné," povedal meteorológ. Suchá tráva počas leta nie je výnimočná na veľkých plochách, kde nie je závlaha. 

"Každopádne je to veľká katastrofa, nie je to neodvratné," povedal záhradný realizátor František Laššák. "Trávniku stačí aj občasné spŕchnutie, preto nie je potrebné ho vysádzať znova," povedala hovorkyňa magistrálu Bratislavy Katarína Rajčanová. Jedným zo spôsobov ako spomaliť vysušovanie trávnatých porastov, je nekosiť ich. "Udržujeme takzvané mestské lúky, ktoré kosíme jeden alebo dvakrát za sezónu. Takéto trávniky si dokážu udržať väčšiu vlhkosť," uviedla Rajčanová.  

Taktiež na niektoré plochy namiesto trávy vysiali poľné kvety. Ale udržať vlahu je možné aj inými spôsobmi už predtým ako vysejeme trávnik. "Zapracovať do pôdy pôdne kondicionéry na báze ílov," povedal záhradný architekt Martin Čurda. Tie v čase dažďov nasajú vodu a potom v období sucha ju uvoľňujú. Rovnako fungujú do pôdy zapracované kusy dreva, ktoré tlie a funguje ako špongia. Pomôcť tráve je možné aj použitím jesenného hnojiva, alebo pri vysievaní použiť špeciálne huby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy