Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jedna z najbrutálnejších vrážd na Slovensku: Mladíci zabíjali, aby zistili, aký je to pocit. Padla obžaloba
Zdielať na

Jedna z najbrutálnejších vrážd na Slovensku: Mladíci zabíjali, aby zistili, aký je to pocit. Padla obžaloba

PEZINOK / Vražda, ktorá sa navždy zapísala do histórie slovenskej kriminalistiky, mieri pred súd. Mladíkov, ktorí zabíjali, aby zistili, aký je to pocit, už obžalovali. Tragédia sa odohrala začiatkom roka v Martine. Nevinného muža pred smrťou vylákali do opusteného krytu civilnej ochrany, kde mu oznámili, že zomrie. Po jeho smrti chceli dokonca vidieť mozog.

​47-ročného Jozefa z Dubového si dvojica mužov vytipovala na čerpacej stanici v Martine. Spoločne z pumpy odišli do starého krytu, kde si mali vypiť. Jozef sa im tam vraj zdôveril, že sa pohádal so svojím dieťaťom. O pár minút na to, mu jeden z mužov oznámil, že zomrie. Najprv ho mali udrieť do hlavy, a keď sa nebohý bránil, jeden z dvojice zobral drevený hranol, s ktorým ho ubil na smrť. "Ten motív, naozaj, bol tak zavrhnutia hodný, tak zvrhlý. Vytipovať si v princípe náhodnú osobu, aby niekto mal pocit, aké to je niekoho zavraždiť. Ja si myslím, že to je v našej kriminalistike pomerne ojedinelý prípad," vyjadril sa špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Bitkou to ale neskončilo. Jeden z obvinených mužov sa chcel uistiť, že je Jozef mŕtvy, a tak zobral sklenenú črepinu, s ktorou mu podrezal krk. Potom ju podal druhému so slovami, že chce ešte vidieť jeho mozog. S črepinou mu niekoľkokrát preto zarezal do hlavy. "Keď ešte žije a niekto mu takto robí, ja si to neviem uvedomiť, to strašné, strašné to bolo, len trpel," povedala matka nebohého. "Tá motivácia preukazuje absolútnu neúctu k ľudskému životu," skonštatoval Lipšic.

Oboch mužov niekoľko dní po vražde zadržala Národná kriminálna agentúra. Neskôr dvojicu obvinili a od tej doby sú vo väzbe. Po približne piatich mesiacoch nastal v kauze posun a prokuratúra na mladíkov podala obžalobu. Celú kauzu mimoriadne brutálnej vraždy bude dozorovať sám špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Termín pojednávania zatiaľ vytýčený nie je. Senát Špecializovaného trestného súdu si aktuálne študuje spis. "Ja som decko na to nechoval, aby ho takto skaličili, najprísnejší trest, najprísnejší trest," povedal otec nebohého. Mužom hrozí výnimočný trest - až doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy