Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Firmy chcú kvalitný stavebný zákon: Pôvodný je potrebné po desaťročiach radikálne zmeniť
Zdielať na

Firmy chcú kvalitný stavebný zákon: Pôvodný je potrebné po desaťročiach radikálne zmeniť

BRATISLAVA / Takmer päťtisíc, vrátane skoro troch tisícok zásadných – také veľké množstvo je pripomienok miestnych samospráv, zamestnávateľov a mimovládnych organizácií k plánovanému novému stavebnému zákonu. Ten pôvodný po desaťročiach treba radikálne zmeniť. Pod palcom to má Štefan Holý zo Sme rodina. Vicepremiér tvrdí, že dotknuté strany budú s novelou spokojné. Mnohí sú však skeptickí.

Stavebný zákon nás dostáva na úroveň tretieho sveta. Uvedomuje si to aj vicepremiér pre legislatívu a strategické plánovanie. "Sme tromfli rovníkovú Afriku, to asi netreba opakovať," hovorí Štefan Holý. "Priemer je okolo 300 dní, ale samozrejme hovoríme o priemere. Takže väčšie stavby oveľa oveľa dlhšia doba ako 300 dní," hovorí Tatiana Prokopová, zastupiteľka Amcham Slovakia. Malo by to byť sedemkrát rýchlejšie. Ďalej tam patrí nedostatočná odbornosť, či nekonzistentnosť rozhodovania mnohých stavebných úradov a duplicita konaní. "To je veľký kameň úrazu. Koľko stavebných úradov, toľko stavebných zákonov," dodáva Holý.

Keď už sa Slovensko nachádza v tom 21. storočí, chcelo by to aj posun od papiera k virtualite. " Všetko závisí od digitalizácie, ako to všetko zastreší tie zložité procesy v stavebníctve," dodáva Prokopová. "Územný plán musí byť taktisto digitalizovaný," tvrdí Matej Vagáč, generálny sekretár Zväzu geodézie.

Dvanásť podnikateľských zväzov vytvorilo akési desatoro stavebných prikázaní, aby sa Slovensko posunulo ďalej. Nový stavebný zákon podľa nich ovplyvní obraz Slovenska na desaťročia. Treba riešiť čierne stavby, nedostatky v kvalite a bezpečnosti stavieb. "Keď už ideme nový systém, tak poďme do toho v tej čistej forme. Zásadná vec, stavať na vlastnom pozemku, vytýčiť tú stavbu a potom ju zapísať," dodáva Vagáč. Zložitý proces by mal vo finále vyzerať takto. "Aby sme o stavbách nerozhodovali roky a s tým, aby sme ich potom nemuseli búrať," uviedol výkonný riaditeľ PAS Peter Serina. 

Skoro päť tisíc pripomienok však vyvoláva u dotknutých organizácií a zväzov skepsu. Opakuje sa tak  nedávna situácia s novelou verejného obstarávania, ktorú Holý po značnom odpore verejnosti zásadne upravil do kompromisnej podoby v spolupráci s Úradom pre verejné obstarávanie. Novela stavebného zákona od Štefana Holého by podľa odborníkov nemala niesť známky rýchlosti a presadzovania si svojich záujmov, ale kvality pred kvantitou. "Všetci chceme, aby sa tie zákony prijali, aby boli aspoň dvadsať rokov stabilné," dodáva Serina. "Tí ľudia si presne budú vedieť odhadnúť proces, dĺžku... tú jednoznačne vieme garantovať," dodal Štefan Holý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy