Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V máji sneh, teraz tropické horúčavy: Ovocinári zberajú úrodu, na pálenku veľa nezvýši
Zdielať na

V máji sneh, teraz tropické horúčavy: Ovocinári zberajú úrodu, na pálenku veľa nezvýši

JUŽNÉ SLOVENSKO / Studený máj spôsobil, že ovocie začalo dozrievať neskôr a je ho podstatne menej ako po iné roky. Vďaka intenzívnej ochrane pred mrazmi sa úrodu podarilo zachrániť a je čo zbierať.

"Ešte sa nám nikdy nestalo počas našej existencie, že by nám do rozkvitnutého ovocného sadu padol sneh," hovorí ovocinár Dušan Szabó. Napriek tomu im príroda dodala krásnu farbu a úžasnú chuť. V Dulovciach už zbierajú prvé zrelé marhule. "My chceme dodávať iba slovenským spotrebiteľom a zákazníkom, čiže sa snažíme, slovenskí ovocinári, medzi sebou zjednocovať," hovorí Szabó. 

Postupne zrejú jednotlivé druhy marhúľ, čerešní a jahody na juhu pomaly končia

 "Tých pár dní, keď sme tu mali mínus osem a mínus sedem bolo naozaj kritické, úroda jahôd nebola taká vysoká, ako sme očakávali, hodnotíme to taký 50 na 50 rok," hovorí ovocinár Milan Broškovič. "Gro zberov si kúpia koncoví zákazníci, môžu si prísť naoberať zo stromov, naozaj všetka kvalita zostáva doma na Slovensku," hovorí Szabó. 

Postupne dozrieva aj ďalšie ovocie prvú odrodu broskýň vo Dvoroch nad Žitavou očakávajú koncom júla, jablká v auguste. "Poškodenie vidíme, ale ešte je to ťažko povedať, ono sa najlepšie bilancuje ten rok, keď to je v sklade, vytriedené, predané," hovorí Broškovič. 

Marhule si prišla na juh pani Katka naoberať až z Prievidze. "Sú krásne, zdravé, je to úžasný zážitok, plody slnka, keď si môžete sama naoberať vlastnou rukou zo stromu, je to úžasné," hovorí pani Katarína. "Sú vynikajúce, doporučujem samozber a nie v obchode kupovať," hovorí pani Eva. 

V tunajších sadoch napriek globálnemu otepleniu zatiaľ s exotickým ovocím nepočítajú. Ale pri nových výsadbách sa špecializujú na chuťovo atraktívne odrody. "Nepredpokladáme, že budú marhule, ktoré opadajú zo stromov, do páleníc asi veľa nezostane v tomto roku. Najlepšie sú chutné čerstvé odtrhnuté zo stromu," hovorí Broškovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy